Çin'den gelecek koronavirüs aşısının maliyeti belli oldu

Çin'den gelecek koronavirüs aşısının maliyeti belli oldu
09 Ara 2020 15:34:08

TOPLAM MALİYET BELLİ OLDU

Çin'de ilaç üretimi yapan Sinovac virmesının geliştirdiği koronavirüs aşısı Coronavac'ın ilk sevkiyatının önümüzdeki günlerde Türkiye'ye yapılması bekleniyor. Bugüne kadar etkinliğiyle ilgili resmi bir açıklama yapılmayan aşıdan, Türkiye 50 milyon doz sipariş vermişti. Aşıyla ilgili kamuoyunun en çok merak ettiği konulardan biri de Coronavac'ın doz başı maliyetinin ne olduğuydu. Konuyla ilgili açıklama, AK Partili eski Milletvekili, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın’dan geldi. Aydın, Türkiye'nin Çin'den getirteceği aşının toplam maliyetinin 4 milyar lira olduğunu ifade etti.

Bir televizyon kanalına konuşan Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aydın, Türkiye'nin Çin'den aldığı aşı için, “4 milyar civarında bir bedeli var bu işin” diye konuştu. Aydın, Çin ile yapılan anlaşma gereğince Türkiye'nin Faz3 çalışmalarında aşının yeterli etkinliği göstermemesi halinde, parayı ödemeyeceğini söyledi.

BİR DOZ 10 DOLAR MI?

Aydın'ın açıklamasına göre, 50 milyon doz aşının toplam maliyetinin 4 milyar lira olduğu düşünüldüğünde bir dozunun yaklaşık 10 dolara geldiği ortaya çıkıyor. Sinovac'ın geliştirdiği aşıyı, Endonezya'nın 13,5 dolara, Brezilya'nın ise 10 dolara alacağı açıklanmıştı.

Aşıyla ilgili gazeteci Fatih Altaylı'ya konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, yaz aylarına kadar 100 milyon doz aşı alarak, 50 milyon vatandaşı aşılamayı plandıklarını söyledi.



0 Yorum

Yorum Yaz