• Anasayfa
  • DÃœNYA Haberleri
  • Çin'de koronavirüse karşı üçüncü potansiyel aşının klinik denemelerine baÅŸlandı

Çin'de koronavirüse karşı üçüncü potansiyel aşının klinik denemelerine başlandı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ortaya çıktığı Çin'de üçüncü aşı adayının klinik denemelerine başlandığı bildirildi.

Çin'de koronavirüse karşı üçüncü potansiyel aşının klinik denemelerine başlandı
28 Nis 2020 11:04:48

"Clinical Trials Arena" internet sitesinde yer alan habere göre, Vuhan Viroloji Enstitüsü, Vuhan Biyoloji Ãœrünleri Enstitüsü ve Çin Ulusal Ä°laç Sanayi Grubu bünyesindeki Sinopharm ÅŸirketi tarafından geliÅŸtirilen aşı, insanlar üzerinde test edilmeye baÅŸlandı.

Henan eyaletine baÄŸlı Cıazuo ÅŸehrinde yapılan birinci aÅŸama klinik denemelere 96 gönüllü katıldı. 

Aşının güvenliğinin sınandığı birinci aşama başarılı sonuç verirken aşı adayının etkililiğini belirlemeyi amaçlayan ikinci aşama denemelere en kısa sürede geçilmesi planlanıyor.

Farklı virüs, bakteri ve patojen parçalarının birleÅŸiminden oluÅŸan aşı adayının klinik denemelerinin bir yıl içinde sonuçlanması umuluyor.

Klinik denemelerin baÅŸlaması, bir aşı adayının kısa sürede kullanılabilir hale geleceÄŸi anlamına gelmiyor. Üç aÅŸamada yapılan klinik denemelerde, ilk aÅŸamada az sayıdaki saÄŸlıklı kiÅŸi üzerinde aşının güvenli olup olmadığı ve olası yan etkileri araÅŸtırılıyor. Ä°kinci aÅŸamada aşının etkinliÄŸi, deney ve kontrol gruplarına ayrılan 100'den fazla kiÅŸi üzerinde test edilirken üçüncü ve son aÅŸamada aynı iÅŸlem, birkaç bin denekle tekrarlanıyor. Tüm bu süreç, aylar ve hatta yıllar alabiliyor.

Potansiyel aşının klinik denemelerine 14 Nisan'da onay verilmişti.

İki aşı adayının daha klinik denemeleri sürüyor

Ülkede iki aşı adayının daha klinik denemelerine devam ediliyor.

Çin Askeri Tıp Akademisi ve CanSino ilaç ÅŸirketinin ortak geliÅŸtirdiÄŸi, Kovid-19'un hastalığa yol açmayan antijen kısımlarını barındıran bir "alt birim" aşının ikinci aÅŸama klinik denemelerine 12 Nisan'da baÅŸlanmıştı.

Genetik mühendislik ürünü alt birim aşılar, hastalığa yol açan patojenin güçsüzleÅŸtirilmiÅŸ bir versiyonunu içeren "birim" aşıların aksine virüsün kendi kendini üretemeyen bir parçasını içeriyor. Virüsün zayıflatılmış canlı bir halini içeren "birim aşılara" göre daha güvenli olan alt birim aşılar, bağışıklık etkisi bakımından daha zayıf görülüyor. 

Öte yandan, Çinli Sinovac biyoteknoloji ÅŸirketinin geliÅŸtirdiÄŸi, Åžiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu'na (SARS) yol açan koronavirüsü içeren bir aşı adayının klinik denemelerine de 14 Nisan'da onay verilmiÅŸti. Aşının hayvanlar üzerinde yapılan denemelerinde "deneklerde antikor üretimine baÄŸlı olmayan iyileÅŸme görüldüğü" bildirilmiÅŸti.



0 Yorum

Yorum Yaz