Putin: Problemler Abartılıyor!

Geçen yıl Kırım'ı ilhak eden Rusya, ülkedeki Tatarlara olan baskısını devam ettiriyor. Kırım ziyareti esnasında Rusya Devlet Başkanı Putin, Kırım Tatarları veya başka bir etnik gruba özel statüsü verilmeyeceğini söyledi. Yaşanılan problemlerin ise abartıldığını iddia etti.

Putin: Problemler Abartılıyor!
20 Ağu 2015 11:33:21

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen yıl Ukrayna’dan ayırarak, el koyduğu Kırım yarımadasının asıl etnik grubu olan, ancak şu anda azınlık durumunda olan Kırım Tatarlarına özel bir statü verilmeyeceğini söyledi.

Kırım Tatarları yarımadada nüfusun yüzde 10’unu teşkil ediyor. Tatarlar, eski Sovyet diktatörü Josef Stalin’in kitlesel sürgünlerinin anılarını gerekçe göstererek, Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesine muhalefet ediyor.

Geçen sene Kırımın Rusya kontrolüne geçmesinden sonra Kırım Tatarları Rus yanlısı hükümetin çeşitli baskı ve tehditleri ile karşı karşıya kaldı.

17 Ağustos’ta Kırım’a yaptığı üç günlük ziyaret sırasında Putin, çeşitli etnik azınlıkların temsilcileri ile bir araya geldi. Bu toplantıda Rus lider “Etnik ilişkiler hassas bir konudur. Bir etnik gruba özel hakların tanınmasının çok tehlikeli olduğunu düşünüyorum” diyerek Kırım Tatarlarına özel bir statü verilmeyeceğini bildirdi.
Putin “Kırım Tatarlarının yeni durumda karşılaştığı problemlerin abartıldığını, bunu da yabancı ülkelerin ülke genelinde durumu istikrarsızlaştırmaya” yönelik çabalar olarak değerlendirdi.



0 Yorum

Yorum Yaz