Narin ve bir o kadar da güçlü… Şeffaf Kanatlı Kelebekler

Orta Amerika’da görülen şeffaf kanatlı kelebekler, görüntüleri ile görenleri hayran bırakırken özellikleri ile şaşırtıyor.

Narin ve bir o kadar da güçlü… Şeffaf Kanatlı Kelebekler
15 Eki 2021 12:35:04

Her kelebek gibi ayaklarıyla tat kontrolü yapan bu cam kanatlı kelebek hortum benzeri ağzıyla besleniyor. Cam kanatları mükemmel şekilde kamufle olmasına ve yırtıcılardan saklanmasına yardım ediyor. İsmini şeffaf kanatlarından alan bu kelebekler Glasswing butterfly ismi ile de bilinirler.

Yaşam alanları Orta Amerika’da, Columbia, Bolivya, Peru ve Ekvador olan cam kanatlı kelebek benzerlerine göre biraz daha büyüktür.

Özellikleri

Greta oto tür ismine sahip şeffaf kanatlı kelebekler şeffaf kanatları sayesinde kamuflaj konusunda oldukça iyidirler. Kelebekler 2,8 cm ila 3 cm uzunluğunda ve 5.6 cm ila 6.1cm kanat açıklığına sahiptirler. Kırılgan ve narin görünümlerine karşın kendi ağırlıklarının 40 katı kadar bir yükü taşıyabilirler. Saatte yaklaşık 13 km /s hızla uçabilirler. Günlük 12 km’kadar yol katedebilirler. Bu kelebeklerin en büyük düşmanları ise kuşlardır.

Evreleri

Yumurtalarını yumurtlama döneminde bitkilerin üzerine bırakırlar. Glasswing kelebek tırtılları parlak mor ve kırmızı çizgili yeşil gövdelere sahiptir. Cestrum cinsi bitkilerinde bulunurlar. Larvalar, filamentlerle pürüzsüz olan dorsal çıkıntılarla silindirik şekillidirler. Pupa evreleri gümüş rengindedir. 

Erişkin glasswing kelebekler, şeffaf kanatlarının çevresindeki kırmızı veya turuncu ile renklendirilmiş opak, koyu kahverengi gibi renklerle sınırları belirgin kanat yapıları ile tanımlanabilir. Vücutları koyu kahverengi bir renktedir.

Şeffaf kanatlı kelebek (glasswing butterfly) başına herhangi bir kaza gelmediğinde ve iyi beslendiğinde 6-12 hafta kadar yaşayabilmektedir.

 

Etiketler:   kelebek


0 Yorum

Yorum Yaz