• Anasayfa
  • GÜNDEM Haberleri
  • İsrail Başkonsolosu: Türkiye ile Hamas'a hiçbir şekilde izin verilmeyeceği konusunda anlaştık

İsrail Başkonsolosu: Türkiye ile Hamas'a hiçbir şekilde izin verilmeyeceği konusunda anlaştık

İsrail Başkonsolosu Shai Cohen Mavi Marmara saldırısı sonrası İsrailli yetkililer hakkında açılan davalar yaptırımla sonuçlanmayacağını, Türkiye ile bu konuda anlaşıldığını söyledi.

İsrail Başkonsolosu: Türkiye ile Hamas'a hiçbir şekilde izin verilmeyeceği konusunda anlaştık
04 Tem 2016 21:44:58

Türkiye-İsrail ilişkileri Mavi Marmara krizinden 6 yıl sonra normalleşme sürecine girdi. İsrail Başkonsolosu Shai Cohen,Türkiye-İsrail arasındaki anlaşmayı, normalleşme sürecini ve sonrası hakkında açıklamalarda bulundu.

Cohen, NTV televizyonunda katıldığı programda Mavi Marmara saldırısıyla ilgili olarak İstanbul'daki mahkemelerde dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı'nın da olduğu yetkililer hakkında açılan davalara değindi.

İki ülkenin konuyla ilgili anlaşmaya vardığını söyleyen Cohen, "Türk tarafı ile hukuki açıdan bu davaların herhangi bir yaptırımla sonuçlanmayacağı konusunda anlaşıldı" dedi.

Başkonsolos, ayrıca Türkiye'de Hamas'ın hiçbir 'askeri ya da terör' aktivitesine izin verilmeyeceği konusunda da anlaşmaya varıldığını belirtti.

Cohen'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Kesinlikle uzun süreli normalleşme olacaktır. Normalleşme her iki ülkenin ve bölgenin de yararına olacaktır. Güven tesis edilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Ekonomik, ticari ve akademik konularda adım atılması gerekiyor. Son 2-3 yıl içerisinde çok çaba gösterdik. Her iki ülke arasında işbirliği için büyük çalışma vardı.

TÜRKİYE'DE İSRAİLLİ YETKİLİLERLE İLGİLİ AÇILAN DAVALAR

Davalar bizi yakından ilgilendiriyor. İsrailli askerler ve siyasiler aleyhine bir çok dava açılmış durumda. Türk tarafı ile hukuki açıdan bu davaların herhangi bir yaptırımla sonuçlanmayacağı konusunda anlaşıldı. İki taraf arasında bu konuda karşılıklı bir anlayış olduğunu söyleyebilirim. Bu İsrail için çok önemli bir konu.  Gelecekteki atılacak siyasi adımlar için de önem ifade ediyor.  

HAMAS KONUSUNDA DA ANLAŞILDI

İsrail'in Hamas konusundaki duruşu uzun zamandır biliniyor. Biz Hamas ile terör örgütü olarak mücadele ediyoruz. Türkiye geçtiğimiz günlerde Atatürk Havalimanı'nda bir terör saldırısıyla karşılaştı. Bu durumda Türkiye'nin İsrail'in durumunu çok iyi anladığını düşünüyorum.

Türkiye ile Hamas'ın hiçbir askeri ya da terör aktivitesine izin vermeyeceği konusunda anlaşıldı. Buna Türk topraklarında para toplanması da dahil. Özellikle İsrail'e olmak üzere Türk topraklarından hiçbir eylemde bulunmalarına izin verilmeyeceği konusunda bir söz verildi.

TÜRKİYE HAMAS'IN YAPTIKLARINDAN SORUMLU DEĞİL

Aynı zamanda şunu da anlamak gerekiyor; Hamas Türkiye'nin bir parçası değil,Türkiye Hamas'ın Gazze ya da başka yerlerde yaptıklarından sorumlu değil.

Türkiye Hamas'ın sadece topraklarında yaptıklarından sorumlu olarak bu konuda iki tarafın bir anlaşıya varmış olması çok memnuniyet verici. Anlaşmaya göre Hamas Türk topraklarından hiçbir eylemde bulunmayacak."



0 Yorum

Yorum Yaz