Dünya Bankasından Çin ekonomisi için 'politika desteği' uyarısı

Dünya Bankası, Çin ekonomisi için ekonominin toparlanmasının hız kazandığını ancak risklerin devam ettiğini belirterek, politika desteğinin erken bırakılmasının toparlanmayı raydan çıkarabileceğini bildirdi.

Dünya Bankasından Çin ekonomisi için 'politika desteği' uyarısı
23 Ara 2020 21:08:41

Çin ekonomisi hakkında Dünya Bankası 'Toparlanmadan Yeniden Dengelemeye' başlıklı Çin Ekonomik Güncelleme Raporu'nun Aralık 2020 sayısını yayımladı. 

Yayımlanan raporda, bu yılın ilk çeyreğinde yaşanan ekonomik çöküşten sonra Çin'deki ekonomik faaliyetin beklenenden daha hızlı normalleştiği belirtildi. 

Toparlanmanın hızlı olmasına rağmen düzensiz olduğu vurgulanan raporda, Çin ekonomisinin bu yıl %2, gelecek yıl ise %7,9 büyümesinin beklendiği dile getirildi. 

Ekonomi küresel anlamda durgunluk içinde

Küresel ekonominin durgunluk içinde olduğuna dikkat çekilen raporda, "Küresel ortamın zorlu ve oldukça belirsiz kalmaya devam etmesi bekleniyor" değerlendirmesi de yer alıyor.

Raporda, yakın vadeli belirsizlikle başa çıkmak için hem Çin hem de dünyanın geri kalanında uyarlanabilir bir politika çerçevesi gerekeceği vurgulanarak, "Politikada zamanından önce çıkış ve aşırı sıkılaştırma toparlanmayı raydan çıkarabilir"  yorumu yer aldı.

Esnek ve destekleyici para politikasının yanı sıra Çin'in mali alanını büyümeyi aşağı yönlü risklere karşı korumada kullanabileceğine değinilen raporda, pazar odaklı yapısal reformların potansiyel büyümede daha keskin bir düşüşün önlenmesine, dış dengesizliklerin azaltılmasına, daha dayanıklı ve kapsayıcı bir ekonominin temelinin atılmasına yardımcı olacağı belirtildi. 

Raporda, başlıca ticaret ortaklarıyla devam eden gerilimlerin de kalıcı bir toparlanma için risk oluşturmaya devam edeceği vurgulanırken, Kovid-19 salgınına yönelik etkili bir aşının hızlı ve yaygın bir şekilde piyasaya sürülmesinin ise daha güçlü bir büyümeyi destekleyeceği aktarıldı. 



0 Yorum

Yorum Yaz