Çavuşoğlu: Suriye'ye geçiş hükümetini getirmemiz lazım

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamada 'ABD'nin müdahalesini yerinde buluyoruz ama bu da yetmez. En ideali siyasi çözümdür ve bir an önce geçiş hükümetini Suriye'ye getirmemiz lazım.' ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu: Suriye'ye geçiş hükümetini getirmemiz lazım
08 Nis 2017 12:55:53

Suriye'de, Irak'ta istikrarın olmadığını, bu ülkelerin yönetilemediğini dile getiren Çavuşoğlu, "Başındaki şu anda ülkeyi yönetemeyen bir zalim rejim acımadan, insafsızca, hunharca insanları öldürmeye, kendi insanını öldürmeye devam ediyor. Tüm bunlara rağmen 'Bu kişinin alternatifi yoktur' demeye çalışan ülkeler de böyle bir rejimi meşrulaştırmaya çalıştı." diye konuştu.

Çavuşoğlu, daha önce kimyasal silah kullanıldığını ve kırmızı çizginin aşılmasına rağmen hesap sorulmadığını belirterek, rejimin 1 milyona yakın insanı öldürmesine rağmen hesap vermediğini vurguladı.

ÇAVUŞOĞLU: BU MÜDAHALE YETMEZ

Artık somut adımlar atmanın zamanı geldiğini söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Artık bu böyle gitmez. ABD'nin müdahalesini yerinde buluyoruz ama bu da yetmez. Sadece bir hava üssüne müdahale, eğer devamı gelmezse yani bu rejimi Suriye'nin başından uzaklaştırmazsak kozmetik bir müdahale olarak kalır. 'Oraya müdahale ettik, durduk' olmaz. En ideali siyasi çözümdür ve bir an önce geçiş hükümetini Suriye'ye getirmemiz lazım. Bunun için de bu zalim Esed'in gitmesi gerekiyor ve herkesin, tüm Suriyelilerin kabul edebileceği bir geçiş yönetiminin iş başına gelmesi lazım. Anayasa, seçim ve tüm çalışmalarını, bu çalışma gruplarının yürütmesi gerekiyor. Daha sonra sandık, Suriyelilerin ister Suriye'de, Türkiye'de, Lübnan'da, Ürdün'de nerede olursa olsun önüne gelmelidir ve Suriye halkı geleceğini belirlemelidir."

Bu süreçte DEAŞ gibi terör örgütleriyle de mücadele etmek gerekir diyen Çavuşoğlu, tüm zor şartlarda PKK ve diğer terör örgütleriyle FETÖ ile mücadele ederken, DEAŞ ile de mücadeleyi en etkin şekilde sürdüren ülke olduklarını söyledi.

Etiketler:   çavuşoğlu


0 Yorum

Yorum Yaz