Bakan Muş: İhracat ocakta yüzde 17,3 artışla 17,6 milyar dolar oldu

Bakan Muş: İhracat ocakta yüzde 17,3 artışla 17,6 milyar dolar oldu
02 Şub 2022 12:13:44

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, bakanlıkta yaptığı konuşmada ocak ayına ilişkin dış ticaret rakamlarını paylaşıyor. Bakan Muş "İhracatımız ocakta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17 artışla 17,6 milyar dolar oldu. Bu rakam tüm zamanların en yüksek ocak ayı ihracat rakamı" dedi. Muş ayrıca ithalatın ocak ayında 28 milyar dolar olarak kaydedildiğini belirtti. Dış ticaret açığı ise ocakta 10,4 milyar dolar oldu.

Bakan Muş'un konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

"Ülkemizin kalkınması için verdiğimiz mücadeleye hız kesmeden devam edeceğiz. 2022 yılında bizleri geçtiğimiz yıldan daha çetin şartlar bekliyor. Maalesef küresel ekonomide toparlanma beklentileri yetersiz kalmakta ve çözülmesi beklenen sorunlar daha kalıcı hale gelmektedir. Nitekim geçtiğimiz hafta güncellenen Dünya Ekonomik Görünüm raporunda 2022 için küresel büyüme tahminleri 50 baz puan aşağı yönlü revize edilmiştir. Dünyada aşı eşitsizliği nedeniyle covid-19 varyantlarının hızla yayılması karşısında bir çok ülkede devreye giren kısıtlamalar ticari faaliyetleri daraltmaktadır. Uluslararası piyasalarda yükselen enerji fiyatları ve tedarik sorunları gelişmekte olan bir çok ekonomide beklenenden daha geniş çaplı ve uzun süreli enflasyona sebep olmaktadır.

Küresel ekonomide artan zorluklar karşısında geride bıraktığımız yıllarda olduğu gibi 2022'de de hükümeimiz ve iş dünyamızın el ele vererek aşacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın. İhracatçılarımızla birlikte bu zorlu konjenktürden önemli dersler çıkararak yolumuza devam ediyoruz. Türk ekonomisi pandemi koşulları altında geçen 2021 yılında ortaya koyduğuı üretim ve ihracat başarılarıyla gücünü bir kez daha teyit etmiştir. Salgının en ağır şartlarında dahi verdikleri sözleri tutan ihracatçılarımız ne kadar güvenilir olduklarını tüm dünyaya ispatlamıştır.



0 Yorum

Yorum Yaz