‘Avrupai Çözümde’ Vicdansızlık Var !!

Avrupa ülkeleri, Balkanlar üzerinden gerçekleştirilen göç akınına bir çözüm bulabilmek adına Viyana’da toplandı. ‘Avrupai çözüm’ün en önemli noktası ise, sığınmacıların ilk giriş yaptıkları ülkeye gönderilmesi.

‘Avrupai Çözümde’ Vicdansızlık Var !!
28 Ağu 2015 11:53:00

VİYANA - Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, her geçen gün büyüyen kaçak göçmen krizine çözüm arıyor. Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen "2015 Batı Balkanlar Zirvesi"ne katılan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Daciç, Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn ve Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ortak basın toplantısı düzenledi.Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz,  "Avrupa Birliği, Batı Balkanlar kaçak göçmen rotasına daha fazla yoğunlaşmalı ve bu krize, Avrupai bir çözüm bulmalıyız" dedi. Sığınmacıların giriş yaptığı ilk ülkeye gönderilmesini öngören Dublin Sözleşmesi'nin fiilen işlemediğini vurgulayan Kurz, "Eğer AB çizgisinde bir çözüm bulamazsak her ülke yalnız kalacaktır" ifadelerini kullandı. Sığınmacıların sadece bir veya birkaç AB ülkesine gelmesinin kabul edilemez olduğunu kaydeden Kurz, sistemin değiştirilmesinin tartışılması ve sığınmacıların üye ülkelere adil bir şekilde dağıtılmasının konuşulması gerektiğini vurguladı.

SIĞINMACI İSTEMİYORLAR

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de kaçak göçmen sorununun daha iyi anlaşılması ve ortak çözüm bulunabilmesi için acil açık bir tartışma başlatılması gerektiğini ifade etti.Sorunu tek tek ülkelerin çözemeyeceğini belirten Steinmeier, "Göçmen sorununun asıl yükünü AB üyesi ülkeler çekiyor. Bütün üye ülkeler ev ödevlerini yerine getirmelidir. Avrupa dayanışmasını göstermeliyiz. Sığınmacıların adil dağılımını öngören bir anlaşma bulmaya ihtiyacımız var. Adil dağılım olmadan bu soruna başarılı bir yanıt veremeyiz" diye konuştu. Kaçak göçmen akınını önlemek için bütün ülkeleri daha fazla çaba göstermeye ve işbirliği yapmaya davet eden Steinmeier, "Göçmenler, çatışmalar bittiği zaman ülkelerine dönebilmeleri için mümkün olduğunca en yakın ülkelerde kalmalıdırlar" dedi.



0 Yorum

Yorum Yaz