ABD'nin Eski Conileri PYD için Savaşıyor!

Aydınlık Gazetesinden Gökhun Göçmen'in haberine göre, Türk kamuoyunca uzunca süredir konuşulan “ABD vatandaşlarının PYD ve Peşmerge saflarında savaştığı” iddiası Belligant isimli Araştırma Merkezi’nin 36 sayfalık kapsamlı raporuyla netlik kazandı.

ABD'nin Eski Conileri PYD için Savaşıyor!
01 Eyl 2015 08:08:31

Nathan Patin editörlüğünde hazırlanan raporda ABD’li savaşçıların meslekleri, sehirleri, örgütlere katılım hikayeleri tüm ayrıntılarıyla anlatılmakta. Raporda ifade edilmeyen bölüm ise Washington yönetiminin PYD’ye verdiği destekten sonra ABD’li savaşçıların bölgeye geçişinin hızlanması.

108 AMERİKALININ ÇOĞU ESKİ ASKER
Raporda yer alan bilgilere göre, bu zamana kadar PYD, Peşmerge ve Suriye’deki Hristiyan örgütü Dwekh Nawsha’ya katılan 108 Amerikalı bulunmakta. Bu sayının 3/2’sini ABD ordusunda ve Fransız Lejyonu’nun yabancılar biriminde bulunan tecrübeli askerlerden oluştururken, sıcak çatışma bölgesine geçenler arasında polis, güvenlik görevlisi, sağlık teknisyeni, tır şoförü ve hatta seks club sahipleri de yer alıyor.
Amerikalıların %52’sinin PYD saflarında silah tutduğu belirten rapor , ABD’liler arasındaki tek kadın militanın Samanto Johnstone olduğu ve ABD vatandaşı Keith Broomfield de PYD cephesinde savaşırken yaşamını yitirdiği bilgisi paylaşmakta.

BİLETİNİ KAP PYD’YE GEL
PYD’nin Irak’ta bulunan Peşmerge’den temel farkı ise örgüte katılımda hiçbir şart aramaması. Bu durum örgütün Lions of Rojova isimli sosyal medya hesabında “Eğer geçerli pasaportunuz, geliş biletiniz ve dönüş için biriktirdiğiniz paranız varsa ne zaman isterseniz ayrılabilir, YPG ile iletişim kurabilirsiniz” satırlarıyla dile getirilmekte. 
Belligant Soruşturma Merkezi’nin çalışmasında YPG ile iletişimin Türkiye üzerinden sağlandığı anlaşılıyor. Raporda 8 yıllık askeri deneyiminin 18 ayını Irak ve Afganistan’da görev yaparak geçiren Jeremy Woodard’ın Türkiye sınırından Suriye’ye geçiş yaparak PYD’de görev aldığı anlatılmakta.
PYD macerasının ardından Irak’taki Peşmerge kuvvetlerine geçiş yapan Woodard’ın Voice of America ile gerçekleştirdiği röportajın sonunda ABD ordusunu müdahale için göreve çağırması da dikkat çekici bir ayrıntı olarak kayıtlara geçti.

UKRAYNA’DAN IRAK’A UZANAN YOL
Yurtdışına savaşmaya giden Bob D’nin hikayesiyse ABD’lilerin ilgisinin sadece Irak ve Suriye ile sınırlı olmadığını kanıtlıyor. Raporda Bob D.’nin daha önce de Rusya karşıtı hislerle Ukrayna’nın doğusundaki sıcak çatışma bölgelerine giriş yaptığı ardından da Almanya’nın Frankfur şehirine giderek Peşmerge kuvvetleri ile bağlantıya geçtiği aktarılıyor. Bob D. sosyal medya hesabında sıklıkla Irak’lı güvenlik güçleri ile birlikte fotoğraflarını paylaşmakta. 
‘Diğer yabancı savaşçılar’ isimli raporu gündemine alan ABD merkezli Foreign Policy dergisi Amerikalı askerlerin Suriye’ye girişi ile ilgili önemli bir kehanette bulundu. “Önümüzdeki günlerde daha fazla Amerikalı, Irak ve Suriye’ye geçerek IŞİD ile savaşacak” satırlarına yer veren dergi yalnızca Washington yönetiminin terörist olarak tanımladığı örgütlere destek vermenin anayasal suç olduğunu belirtti.
Bilindiği gibi ABD, PKK’nın Suriye kolu olan PYD’yi terörist örgüt olarak değil, “etkili kara kuvvetili” olarak betimlemekte.

ABD BOMBALADI VATANDAŞLARI GEÇİŞ YAPTI
 

Çoğunluğunu eski askerlerin oluşturduğu Amerikalıların Suriye geçişindeki zamanlama oldukça dikkat çekici. Raporda ABD vatandaşlarının bölgeye geçmesindeki temel motivasyonun Sincar katliamı olduğu vurgulansa da, Suriye’deki ABD’li askerlerin varlığı Beyaz Saray’ın PYD’yi müttefik olarak ilan ettiği aylara paralel olarak artıyor. Öyle ki Ocak ayına kadar Suriye’de sadece 21 ABD’li bulunurken bu sayı ABD’nin Kobani’ye destek vermek için başlattığı hava bombardımanın ardından 85’e çıktı.
ABD medyasının PYD ve PYD içerisindeki Amerikalılara ilgisi de tesadüf olmayacak biçimde Ocak ayının sonuna denk gelmekte. ABD’nin hava bombardımanını başlattığı bu tarihe kadar PYD’ye ilişkin haberler nadiren gözükürken, hava desteğinin başladığı 2014 Ocak ayında PYD içindeki ABD’lilere medyanın ilgisi tavan yapıyor. Raporda PYD’nin ‘poster çocuğu’ olarak tanımalanan ABD’li Jordan Matson’un medya figürü haline geldiği hatırlatılmakta.

Kaynak : Aydınlık Gazesi/ Gökhun Göçmen



0 Yorum

Yorum Yaz