Polonya tüm kömür madenlerini 2050 yılına kadar kapatmaya hazırlanıyor

Avrupa'nın en büyük ikinci kömür üretici Polonya 2050 yılına kadar ülkedeki tüm kömür madenlerini kapatmaya hazırlanıyor. Fakat uzmanlar bunu hayata geçirmenin hiç kolay olmayacağı uyarısında bulunuyor.

Polonya tüm kömür madenlerini 2050 yılına kadar kapatmaya hazırlanıyor
22 Ara 2020 15:48:23

Avrupa'nın en büyük ikinci kömür üretici Polonya 2050 yılına kadar ülkedeki tüm kömür madenlerini kapatmaya hazırlanıyor. Fakat uzmanlar bunu hayata geçirmenin hiç kolay olmayacağı uyarısı yaptı.

Elektik üretiminin yüzde 80'inin kömürden sağlandığı ülkedeki dev Belchatow termik santrali Avrupa Birliği genelinde tek başına en fazla sera gazı salınımı oluyor.

Komünist dönemin simge yapılarından olan Belchatow yakıtını hemen yakınındaki madenden çıkarılan kömürlerden sağlıyor ve ülkenin enerji ihtiyacının yüzde 20'sine yeterli olabiliyor.

Ülkedeki kömür madenlerinde de hala 80 binden fazla işçi çalışıyor. Büyük oranda devlet sübvansiyonu alan madenlerdeki iş olanakları da siyasi kadrolaşmanın büyük etkisi altında. Madenlerden çıkarılan kömürlerin neredeyse tamamı devlete ait elektrik santrallerinde harcanıyor.

İktidardaki sağcı Hukuk ve Adalet Partisi'nin de son yıllarda kömür kaynaklarına odaklanması sebebiyle ülkenin karbon emisyonu yüksek düzeyde kalmayı sürdürdü.

Fakat madenciliğin giderek yükselen maliyetleri ve AB'deki karbon vergileri nedeniyle kömür bazlı elektrik üretiminin avantajını yitirmesi hükümetin politikalarını gözden geçirmesini sağladı.

Yenilenebilir enerjiler üzerine faaliyet gösteren düşünce kuruluşu IEO Başkanı Gregory Wisniewski Polonya'nın ortalama enerji maliyetinin AB'nin geri kalanının iki katı civarında olduğunu söyledi.

Yeşil Anlaşma

İklim Bakanı Michal Kurtyka Polonya'nın nötr karbon seviyesine ulaşması için Avrupa Birliği'nin Yeşil Anlaşma paketindeki kaynaklara ihtiyaç duyduğunu niteliyor.

Hesaplamalara göre ülkenin çevreci enerji kaynaklarına yönelmesi için 700 ila 900 milyar euro yatırıma ihtiyacı mevcut.

Polonya ve Macaristan'ın hukukun üstünlüğü kriteri nedeniyle Brüksel'le restleşmesinin ardından AB fonları tehlikeye sokmuştu. Fakat son dakikada varılan bir uzlaşma ile Polonya'nın 2021 ve 2027 yılları arasında 56 milyar euroluk kaynağa ulaşmasının önü açıldı.

ilk adımlar da atılmaya başladı. Geçtiğimiz hafta ülke elektrikli araç fabrikasının 2024'te üretime başlayacağı açıklandı.

Ülkenin en büyük elektrik üretim şirketi PGE 2050 yılına kadar tamamen yenilenebilir enerjiye dönme sözü verdi. 2033 yılında da ilk nükleer enerji santrali açılacak.

Ayrıca hükümetin evlerin çatılarına yerleştirilen güneş enerjisi panellerine sağladığı teşvik sayesinde 300 bin evin çatısına paneller oturutuldu. Kurtyka hedeflerinin 2030 yılına kadar 1 milyon olduğunu açıkladı.

Madenciler tepkili

Öte yandan ülkenin en büyük kömür madeni işletmecisi PGG'nin tepe yöneticisi Tomasz Rogala madenlerin plansız bir şekilde hızla kapatılması halinde Polonya'nın güneyindeki maden bölgesi Silesia'da işsizliğin yüzde 50'lere kadar çıkabileceği uyarısınI yaptı.

Etiketler:   polonya


0 Yorum

Yorum Yaz