Tahıl Krizi, Ekmeğe Zam!

Rusya'nın Ukrayna işgali ile başlayan tahıl krizi, ekmekte zammı tetikliyor

Tahıl Krizi, Ekmeğe Zam!
12 Haz 2022 10:15:00

EKMEK ZAM TEHDÄ°DÄ°NDE

BuÄŸday krizi devam ediyor 

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik baÅŸlattığı iÅŸgal nedeniyle küresel açlık krizi endiÅŸesi her geçen gün artarken uzmanlar krizin çözümünün aylar süreceÄŸini belirtiyor. Denizcilik otoriterleri, Rusya ile anlaÅŸma saÄŸlanması durumunda limanların olduÄŸu bölgelere yerleÅŸtirilen mayınlar nedeniyle çözümün aylar sürecek bir kabusa döneceÄŸini belirtti. Uluslararası Tahıl Konseyi ise yaÅŸananların ekmek gibi temel gıda ürünlerinin fiyatını artıracağı uyarısında bulunuyor. 

Birleşmiş Milletler (BM) küresel açlık tehlikesine karşı Ukrayna'dan tahıl tedariği yolunu açmaya çalışıyor. Ancak uzmanlar Karadeniz'de Rusya ile anlaşma sağlansa bile gemi nakliyeciliğinin aylarca sağlıklı yapılamayacağını vurguluyor. Ukrayna hükümeti yetkilileri, Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı işgal öncesinde dünyanın dördüncü büyük tahıl ihracatçısı olan Ukrayna'nın elinde bulunan 20 milyon ton tahılın ihraç edilemediğini bildiriyor.

DENÄ°ZDEN ULAÅžIM TEHDÄ°T OLUÅžTURUYOR

Ukrayna ve Batılı liderler, Moskova'yı, Ukrayna limanlarını işlevsiz hale getirmek ve bunun sonucunda gıda ürünlerini bir silah olarak kullanmakla suçluyor. Rusya ise tahıl ihracatının akışının yeniden sağlanması için Batılı ülkelerin yaptırımları kaldırmasını talep ediyor. Ancak herhangi bir anlaşmaya varılsa ve Ukrayna limanları yeniden açılsa da Ukrayna ve Rusya'nın denize yerleştirdiği mayınlar, denizcilik yetkililerine göre aylar boyunca gemi nakliyeciliğini tehdit etmeye devam edecek.

Tahıl ürünlerinin denizlerden geçiÅŸini saÄŸlamak için çaba gösteren kurumlardan biri olan BM'ye baÄŸlı Uluslararası Denizcilik Örgütü'nden bir sözcü, "Deniz mayınları liman giriÅŸlerine döşendi ve bazı çıkışlar batırılmış mavna ve vinçlerle bloke edildi. Limanlardaki deniz mayınlarının tamamını temizlemek birkaç ay sürer" açıklamasında bulundu. 

UKRAYNA MAYINLARI SAHÄ°PLENMEDÄ°

Batılı deniz taşımacılığı yetkilileri, Ukrayna'da limanların civarına ne tür mayınlar döşendiğinin netlik kazanmadığını belirtti. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Mart ayında Reuters haber ajansına, Rusya'nın döşediği 372 deniz mayınının "R-421-75" tipi olduğunu, bunların Ukrayna donanmasında kayıtlı olmadığını ve Ukrayna donanması tarafından kullanılmadığını bildirmişti.

Öte yandan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, bazı mayınları Ukrayna'nın döşediğini söyledi ve "BM anlaşmasının 51'inci maddesiyle garanti altına alınan meşru müdafaa hakkımız kapsamında denize mayın döşedik" ifadesini kullandı. VOA Türkçe'nin haberine göre Rusya Savunma Bakanlığı, Mart'ta yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Odesa, Oçakov, Çoromonsk, Yujni limanlarının girişine 400 mayın döşediğini bildirmişti.

GIDA KRÄ°ZÄ° BÃœYÃœTÃœLÃœYOR

Uluslararası Tahıl Konseyi, küresel tahıl üretiminin 2022-2023 sezonunda talebin gerisinde kalacağını tahmin ediyor. Ukrayna tahılına erişimin kesilmesi, mevcut arzı daha da daraltacak ve küresel açlığın daha önce hiç olmadığı seviyelere tırmanmasıyla ekmek, makarna gibi temel gıda ürünlerinin fiyatlarını arttıracak, gıda enflasyonunu körükleyecek.



0 Yorum

Yorum Yaz