Kazakistan'da neler yaşanıyor?

Sokaklara dökülen halk, işgal edilen kamu binaları, yağmalanan işyerleri ve dahası... Kazakistan'da neler oluyor?

Kazakistan'da neler yaşanıyor?
06 Oca 2022 20:32:51

Kazakistan'da bir anda patlak veren kaos ortamının sebebi yalnızca ekonomik kriz mi, yoksa Kazak hükümetinin belirttiği gibi dış odakların bir kumpası mı söz konusu... Furkan Haber, takipçileri için derledi.

2 Ocak Pazar günü Jana Özen kentinde yüzlerce kişi LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı) fiyatlarındaki artışı protesto sebebiyle için sokaklara dökülmüştü.

Zam protestolarının şiddet olaylarına dönüşmesiyle şu ana kadar başkent Nursultan, Mangistau ve Almatı'da geçerli olan olağanüstü hal (OHAL) uygulaması ülke geneline genişletildi.

Tüm bölgelerde 5 Ocak akşamından itibaren 19 Ocak'a kadar olağanüstü hal uygulaması başlatıldı.

OHAL'e karşın Almatı'da göstericiler belediye binası ve havalimanını bastı.

Cumhurbaşkanı Tokayev gösteriler sonrası hükümeti görevden almış ve Başbakan Yardımcısı Alihan Smailov'u geçici başbakan olarak atadı. 

Yaşananları "terör tehdidi" olarak nitelendiren Tokayev, ülkedeki krizin aşılması konusunda Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'ne (KGAÖ) üye ülkeleri göreve çağırdı.

Rusya'dan İşgal Gibi Destek Yanıtı!

Tokayev'in talebinin ardından Rusya'nın Kazakistan'a yardım etmek için birtakım şartlar koştuğu öne sürüldü. Bu şartlar arasında Kırım'ın ilhakının tanınması, Rusça'nın yeniden ikinci resmi dil olması, Rusya'ya askeri üsler temin edilmesi, Rus azınlıklara özerklik yer aldı.

KGAÖ üyesi diğer ülkeler, (Ermenistan, Belarus, Kırgızistan ve Tacikistan) Rusya'yı takip edecekleri açıkladı.

Kazakistan İçişleri Bakanlığına göre devam eden protestolarda 12 polis memuru ve Ulusal Muhafız askeri hayatını kaybetti, 353 kişi yaralandı.

İNFOGRAFİK



0 Yorum

Yorum Yaz