- Anasayfa
- DÜNYA Haberleri
- Her Yer Bir Anda Yıkıldı
Her Yer Bir Anda Yıkıldı
Nepal'de yaşanan 7.9 büyüklüğündeki depremin ardından aralarında Türklerin de olduğu 242 kişi Türkiye'ye döndü. Depremi, 'Her yer bir anda yıkıldı. Yerlerde ölüler var' sözleriyle anlattılar. Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı ise 3 bin 218'e yükseldi.
Nepal'de 3 binden fazla kişinin ölümüne neden olan 7,9 büyüklüğündeki depremin ardından, aralarında Türk vatandaşların da bulunduğu 242 yolcu THY uçağıyla Türkiye'ye döndü. Nepal'den gelen yolcuları taşıyan Türk Hava Yolları'nın TC-JNR kuyruk tescilli Airbus A-330 tipi yolcu uçağı saat 19.45'de Atatürk Havalimanı'na indi.
Atatürk Havalimanı'na gelen Türk yolcular telefonlara sarılarak yakınlarına haber verdi. Bazı yolcular ise havalimanında yakınları tarafından karşılandı.
Deprem sırasında başkent Katmandu'da bulunan ve kendilerinden haber alınamayan turizmci Başaran Bora Baştan ile eşi Tülay Karslı Baştan'ın da aynı uçakla Türkiye'ye döndüğü öğrenildi.
Türk vatandaşları yaşadıkları dehşeti anlatarak, "Her yer bir anda yıkıldı. Yerlerde ölüler" var dediler. Türk yolcular, "Çadırlar yok, insanlar sokaklarda kalıyor" diyerek, halkın yardım beklediğini belirttiler.
'Deprem olunca aprona kaçtık'
Nepal'de meydana gelen depremde tapınaklarda bulunduklarını anlatan Celal Dağdeviren, “Etrafımızdaki tapınaklar ve binalar birden bire yıkıldı. Büyük panik yaşadık. Ertesi gün havalimanına geldik ve korkunç bir sarsıntı oldu. Havalimanı terminalinin kapıları birden açıldı ve aprona kaçmaya başladık. Sağ salim döndük" dedi. Depremden önce tapınakların bulunduğu bir kafeteryada eşi Dinçer Yazıcı ile birlikte oturan Sibel Yazıcı ise deprem anını kamerasıyla görüntüledi.
'Büyük toz bulutu yükseliyor'
Depremden birkaç dakika önce tapınakların bulunduğu manzarayı çektiğini ifade eden Dinçer ve Sibel Yazıcı çifti, “Dört günlük bir tur için Nepal'deydik ve normalde bugün dönüyorduk. Dün son günümüz olduğu için, tapınaklar bölgesine gidip orada fotoğraf ve kamera çekmek istedim. Kafenin üst katındaydım ve terastan aşağıya indiğim sırada şiddetli bir sarsıntı oldu. Bütün tapınaklar yıkıldı ve ölenleri gördük. Orada hiçbir şey yok. İnsanlar şu an yerlerde yatıyor. Geceleri çok soğuk ve biz korkudan otelde uyuyamadık, çünkü şiddetli sarsıntılar oluyordu. Her depremde insanlar bağırmaya başlıyor. İnsanlar orada yardım bekliyor" dedi.
Sibel Yazıcı'nın çektiği görüntülerde, müzik yayını yapan kafeteryada müşteriler otururken, birden sarsıntı oluyor. Masalardaki şişeler, bardaklar yere yuvarlanırken, Yazıcı çifti de olan biteni görüntülemeye çalışıyor. Tapınakların bulunduğu noktadan büyük bir toz bulutu yükseldiği görülüyor.
Ölü sayısı 3 bin 218'e yükseldi
Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 218'e yükseldi. Ölenlerden 61'i Hindistan tarafında. Yaralı sayısı ise 6 bin 500'ü aştı.
Nepal'de meydana gelen 7,9'lik depremin artçı şoku da kuvvetli olmuş, ABD Jeoloji Kurumu 6,7 büyüklüğündeki artçı depremin yerel saatle 12.54'te (Türkiye saatiyle 11.09) Hindistan ve Nepal'i salladığını bildirilmişti.
Yerin 10 kilometre derinliğinde gerçekleşen depremin merkezi Katmandu'nun 65 kilometre doğusu. ABD Jeoloji Kurumu, bu kadar yüzeye yakın bir depremin, merkez üssünün 50 kilometre civarında yıkımlara neden olabileceğini belirtti.
Hindistan'ın Yeni Delhi kentini dahi sallayan deprem, Himalaya Dağları'nda çığlara neden oldu.
İngiltere Jeoloji Kurumu'ndan Brian Baptie, 6,8 büyüklüğüne kadar çıkabilecek artçı şokların haftalar boyu sürebileceğini söyledi.
'Hastaneler doldu, tedavi çadırlarda yapılıyor'
Yardım kuruluşları, Nepal'deki 6 milyona yakın kişinin depremlerden etkilendiğini tahmin ettiklerini belirtiyor. Kızılhaç'ın bölge sorumlusu Jagan Chapagain, depremin merkez üssüne yakın köylerden haber alınamadığını belirtti.
Chapagain “Yollar hasar gördü ve kapandı. İletişim hatları da bilgi almamızı sağlayacak düzeyde değil” dedi.
Birleşmiş Milletler de Nepal'in başkenti Katmandu'daki hastanelerin çok dolu olduğunu, cesetleri muhafaza etmek için gerekli alana sahip olmadıklarını belirtti. Artçı şok korkusu nedeniyle pek çok hasta kurulan çadırlarda tedavi ediliyor.
Türk ekibi çalışmalara başladı
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) koordinasyon ve yönetimindeki arama-kurtarma ekipleri, 7,9 büyüklüğünde depremin meydana geldiği Nepal'in başkenti Kathmandu'da çalışmalara başladı.
AFAD'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, son 80 yılın en şiddetli depremini yaşayan Nepal'e yardım etmek üzere Cumartesi gecesi yola çıkan AFAD İstanbul Arama ve Kurtarma Birliği'nden 26 kişilik arama ve kurtarma ekibi Nepal'in başkenti Kathmandu'ya ulaştı.
Başbakanlık AFAD'ın koordinasyonunda, Sağlık Bakanlığı UMKE'den 10, Kızılay'dan bölgedeki ekiplerine ilave olarak 4, GEA'dan 15 ve İHH'dan 13 kişilik ekip de bölgedeki çalışmalara katıldı.
Türk Kızılayı ilk etapta afet bölgesine, bin battaniye ve 320 gıda kolisinden oluşan yardım malzemesi gönderdi.
Son 80 yılın en şiddetli depremi
Nepal'in Pokhara bölgesinin güneyinde dün, yerel saat ile 11.41'de, 7.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş, deprem, Nepal'in büyük bölümü ile Hindistan'ın kuzeyinde hissedilmişti
0 Yorum