Dünya Medyası ABD'deki Nefret Cinayetine Sağır

ABD'de öldürülen üç Müslüman gencin dünya medyasında yer almaması sosyal medyada tepkiyle karşılandı

Dünya Medyası ABD'deki Nefret Cinayetine Sağır
12 Şub 2015 11:13:03

Amerika'nın  Kuzey Carolina eyaletinde üç Müslüman genç beyaz Amerikalı tarafından öldürüldü. ABD ve dünya medyasının cinayetleri görmemesi ya da olayın nefret ve İslamofobi yönüne atıfta bulunmadan vermesi ayrıca ölenlerin kimliğini gizleme çabası tepki çekti.

Kuzey Carolina Üniversitesi yakınlarındaki Chapel Hill bölgesinde bir apartman dairesinde 23 yaşındaki Şadi Berekat (23), hanımı Yusra Muhammed (21) ve hanımının kardeşi Rezzan Muhammed (19) silahla vuruldu. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan gençler, müdahaleye rağmen hayatını kaybetti.

BBC, Fox ve CNN başta olmak üzere dünya medyasının cinayete yer vermemesi ya da olayı adi bir vakaymış gibi vererek öldürülenlerin Müslüman olmasından hiç söz etmemesi tepkiyle karşılanıyor. Medya, cinayeti nefret ve İslamofobi boyutuna hiç yer vermeden sıradan bir olaymış gibi verdi.

Bu arada Şadi Berekat ve eşinin Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için kampanyalar düzenlediği ve geçtiğimiz aylarda bunun için Kilis’e de geldikleri belirlendi.

Olayın ardından 46 yaşındaki Craig Stephen Hicks, Berekat, ile eşi ve baldızını öldürdüğünü itiraf ederek polise teslim oldu. Hicks'in gözaltına alındığı ve sorgulandığı belirtildi

CİNAYETLERE TEPKİLER

Üç Müslümanın öldürülmesi sosyal medyada büyük bir tepkiye neden oldu.

Sosyal medyada öldürülen gençlerin resimlerini paylaşanlar, ABD basınını cinayetle ilgili haberlere yeterince yer vermediği için eleştirdi. 

Florida'daki Barry Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Halid Beydun da sosyal paylaşım sitesinde "Müslümanlar, ancak tetiği çektiklerinde haberlere çıkıyorlar, vurulduklarında değil. Chapel Hill cinayetlerinin medyada yer almaması da bunu ispatlıyor" dedi. 

El Cezire'nin yan kuruluşlarından AJ Plus'ın yapımcılarından Sana Said de Twitter hesabında "Utanç verici bir olay. Bu islamofobinin nasıl işlediğini gösteriyor" yazarak tepkisini dile getirdi.



2 Yorum
  • Furkan Haber - İslami Haber - Güncel Haber
    Yakuo Şahin 02 Ara 2015 23:07:00

    Selamun Aleykum. Medya hep aynı. Eline ekmeği verenin, hayatiyetlerini muhtaç olduklarinin aleyhine yazmıyor, yazmaz. Yazarsa orada barınamaz. Amerikada öldürülen üç müslümanın dünya medyasında çıkmaması ile derneğimizin kapatılmasının havuz medyasında çıkmaması aynı şey. Kör medya egemenlerin istediğini görür. Ama Allah herşeyi görür.

  • Furkan Haber - İslami Haber - Güncel Haber
    HUSEYİN SASMAZ 01 Oca 1970 02:00:00

    İslam davetçileri davalarını net bir şekilde ortaya koymazlarsa, gelişen olaylar karşısında tavizsiz dik duruş sergileyemezlerse safların netleşeceği aşamaya geçilemez, toplum karışık bir vaziyette devam eder. Bu durumda da Allah’ın yardımı gelmez. “Eğer siz Allah’a (dinine) yardım ederseniz Allah da size yardım eder, ayaklarınıza da sebat verir.”7 İlahi yardım, bir yandan istikamet üzere olmayı, diğer yandan her durumda mücadeleyi, Allah’ın davası için her türlü fedakârlığı göze almayı gerektiriyor. Aksi takdirde yardım gelmiyor ve Müslümanlara yapılan zulümler devam ediyor. Bu ortamdan kurtulmak istikamete kilitlenmek için Kuran ayetlerini ilim ve teknoloji ışığında servis etmek gerekir.

    Liderlerin/Önde Gelenlerin Helaka Sebep Olmasırn“Biz, bir ülkeyi helak etmek istediğimiz zaman, onun ‘varlık ve güç sahibi önde gelenlerine’ emrederiz, böylelikle onlar onda bozgunculuk çıkarırlar. Artık onun üzerine söz hak olur da, onu kökünden darmadağın ederiz.”9 Bu ayet bize Allah’ın başka bir toplumsal sünnetini açıklamaktadır. Burada “biz zenginlerine emrederiz” ifadesiyle Allah Azze ve Celle’nin sebepsiz yere bir topluluğu helak ettiği ve bunun için zenginleri kışkırttığı anlaşılmamalıdır. Burada şöyle bir durum söz konusudur: “İlk önceleri zenginler (liderler, ileri gelenler) isyan, fesat, zulüm ve kötülükler işlerler. Daha sonra halk onlara uyar ve zulümler, haramlar, isyanlar o toplumda yaygınlaşınca bu durum Allah’ın azabını üzerine çeker.”10 Yani bir toplum seçmiş olduğu önderlerinden, liderlerinden ve onların yaptıklarını tasvip edip etmediklerinden sorumlu tutulmaktadır. Balığın baştan kokması gibi toplum da liderlerin ehliyetsiz ve basiretsiz olması, âlimlerinin olan bitene sessiz kalıp çanak tutması ve halkın ekseriyetinin de her iki kesime itaat etmesiyle toplum bozulmakta, bunun sonucunda da azap çukuruna yuvarlanmaktadır. Toplum o liderlerine yanlış yaptıklarında itaat etmese, onların azgınlaşmasına, haddi aşmalarına göz yummasa veya uyarıcı konumdaki âlimler bu duruma sessiz kalmasa belki de helak gerçekleşmeyecektir. 


Yorum Yaz