- Anasayfa
- DÜNYA Haberleri
- ABD'nin Yardımı Bile Ticaret!
ABD'nin Yardımı Bile Ticaret!
Amerika bu yıl Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılardan 5 bin 624 kişiyi ülkesine alacağını açıkladı. Ancak ABD alacağı kişileri seçerken ‘eğitimli’, ‘sağlıklı’ ve ‘güvenlik riski taşımayan’ kriterleri uygulayacak ve yine kendi çıkarını gözetecek.
ABD Dışişleri Bakanı'nın Nüfus, Mülteciler ve Göçmenlik işlerinden sorumlu yardımcısı Anne C. Richard, Türkiye ve Ürdün'ü kapsayan ziyaretleri kapsamında gerçekleştirdiği Ankara ziyareti sonunda açıklamalarda bulundu. Richard, Suriyeli göçmenlere yönelik ABD’nin kararlarını da açıkladı ve ülkesinin bu yıl Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılardan 5 bin 624 mülteci alacağını ifade etti.
EN İYİSİNİ SEÇİP ALACAK
Buraya kadar gayet takdirle karşılanan açıklamaların devamında ise yine ABD’nin oyunu ortaya çıktı. Richard, Suriyeli mültecileri alırken belli güvenlik kriterleri uygulayacaklarını aldıkları kişileri kapsamlı bir sağlık kontrollerinden geçireceklerini söyledi. Kamplarda bulunan eğitimli sığınmacıların da kendileri için bir seçim unsuru olacağını ifade eden Richard, kendi kültürüne adapte edebilmek için yetimlere de öncelik tanıyacaklarını kaydetti.
TÜRKİYE’YE DE ELEŞTİRİ
Bütün bunların yanında dullar ve işkence mağdurları için de belli bir kontenjan ayıracaklarını söyleyen Anne C. Richard, Türkiye’deki sığınmacı çocukların eğitim sorununa da ayrı bir başlık açtı ve gelecek yıl da 6 bin 640 mülteciyi benzer kriterlerle ABD’ye kabul edeceklerini dile getirdi.
KOŞULSUZ, 2 MİLYON MÜLTECİ
SURİYE’DEKİ iç savaşın patlak vermesinden bu yana Türkiye dünyada en fazla Suriyeli mülteciye kucak açan ülke oldu. Türkiye şuan ülkesinden kaçan kadın, erkek, yaşlı, genç, hasta ve yaralı; kısacası insan ayırt etmeksizin 2 milyon Suriyeli’nin ev sahipliğini yapıyor. Yaklaşık 270 bin civarındaki Suriyeli sığınmacı AFAD’ın hazırlamış olduğu 25 barınma merkezinde yaşıyor ve her türlü ihtiyaçları karşılanıyor. Suriyeli mülteciler için 5.6 milyar dolarlık bir harcama yapılmasına rağmen bunun sadece 300 milyon dolarının yabancı kurum ve devletlerden gelmesi ise oldukça manidar.
0 Yorum