Timurtaş Uçar Hoca Kimdir?

Timurtaş Uçar Hoca ya da Timurtaş Hoca olarak bilinen Timurtaş Uçar, ilahiyatçı, imam, vaiz ve müftülük gibi görevler yapmış bir ilim adamıdır.

Timurtaş Uçar Hoca Kimdir?
20 Oca 2022 19:34:00

Timurtaş Uçar Hoca ya da Timurtaş Hoca olarak bilinen Timurtaş Uçar, ilahiyatçı, imam, vaiz ve müftülük gibi görevler yapmış bir ilim adamıdır.

1944 yılında Elazığ’ın Sivrice ilçesine bağlı Uslu Köyü’nde doğdu.

Babası İstanbul Demir Yolları’nda görevli olduğundan kendisi de oraya gitmiş ve ilkokul ile ortaöğretimini orada tamamlamış, ardından İstanbul İmam Hatip Lisesi’nde öğrenimini devam ettirmiştir. Çeşitli yerlerde üniversite kazanmasına rağmen İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'ne girmiştir. Öğrencilik yıllarında dahi verdiği vaazlarla dikkat çekmeyi başarmıştır.

Üniversite öğreniminin ardından askerliğini yapmış, askerlik dönüşü ise 32 yıl görev yapacağı Diyanet İşleri’nde görevine başlamıştır.

Malatya’da vaizlik, Muş’ta müftü vekilliği yapmıştır. Bu görevlerinin ardından 1976 yılında İstanbul da Müftü Baş muavinliği ve Merkez Vaizliği görevlerinde bulunmuştur.

CEZAEVİ VE İŞKENCE SÜRECİ

1979 yılına kadar toplumu şuurlandırmak ve iç karışıklığı önlemek adına yaptığı vaazlarla büyük ilgi görmüştür.

1980 İhtilali döneminde ise evinin kapısı kırılarak gözaltına alınmış, uzun bir zaman eşine dahi nerede olduğu söylenmemiştir. Aylarca cezaevinde bırakılmış. 55 ayrı davadan yargılanmış ve ağır işkencelere maruz kalmıştır. Uğradığı işkencelerden dolayı sağ elinin iki, sol elinin iki ve ayaklarının birer parmağını kalan ömründe kullanamamıştır. Aylar sonra evinin önüne bırakıldığında ise, işkenceden dolayı eşi ve çocukları dahi kendisini tanıyamayacak kadar değişmiştir.

TUTUKLULUK SONRASI

Cezaevinden çıkmasının ardından Beykoz’un Çavuşbaşı köyüne imam hatip olarak atanmıştır. 1990 ise Ümraniye İmes Camii'ne tayin edilmiş, 1999 yılı başında 32 yıl emek verdiği Diyanet İsleri'nden emekli olmuştur. Ancak köşesine çekilmemiş, büyük bir azim ve sabırla, sohbet ve vaazlarına mücadele kimliğini kaybetmeden devam etmiştir. Kendisine açılan onlarca davadan beraat etmiş, ömrünün sonuna kadar vaazlarını sürdürmüştür.

VEFATI

Aniden kalp krizi geçirmiş, ilk müdahale yanındakiler tarafından yapılmış, ardından hastaneye kaldırılmıştır. Yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Timurtaş Hoca, solunum yetmezliği nedeniyle 56 yaşında, 20 Ocak 2000 yılında hakkın rahmetine kavuşmuştur.

Cenaze namazını, vasiyeti üzere Mahmud Efendi kıldırmış, ardından cenazesi Zeytinburnu ilçesindeki Eski Kozlu kabristanında defnedilmiştir.

 

Etiketler:   timurtaş uçar


0 Yorum

Yorum Yaz