Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Çarpıcı Teklif

Tarım ve Orman Bakanlığı hazırladığı Gıda Satış Noktalarında Gıda İsrafı ile Mücadele Kılavuzu’nda, tüketim tarihi yaklaşmış ürünlerin indirimli satılması için önerisinde bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Çarpıcı Teklif
14 Oca 2022 16:19:41

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketim tarihi yaklaşmış ürünlerin indirimli satılmasını öneren Gıda Satış Noktalarında Gıda İsrafı ile Mücadele Kılavuzu'nda 'Kısa raf ömrü olan ürünlerin satışlarını artırmak için bu ürünlere de dinamik fiyatlandırma stratejileri uygulayın' ifadelerini kullandı. Tüketim tarihi yaklaşmış ürünlerin indirimli satılması için öneren Bakanlık, müşteri tarafından satın alım konusunda çekince uyandıran meyve ve sebzelere reyon indirimi uygulanabileceğini belirtti.

Bakanlık, söz konusu kılavuzda Türkiye’de kişi başına düşen gıda atığının 93 kilogram olduğu, 1 kg kırmızı et üretimi için 15 bin litre, 1 kilogram domates üretimi için 214 litre su tüketildiğini de hatırlattı.

TÜKETİM TARİHİNE AZ KALMIŞ AMBALAJLI GIDALARDA İNDİRİM

Bakanlık, küresel olarak değerlendirdiğinde, gıda tedarik zincirleri boyunca oluşan toplam kayıp ve israfın yüzde 54’ünün üretim ve hasat sonrası, yüzde 46’sının da işleme, dağıtım ve tüketim aşamalarında oluştuğuna dikkat çekti. Tarımsal üretim safhasının tek başına yüzde 33 ile gıda israfında en büyük paya sahip olduğunu kaydetti.

Marketlerde gıda satışını hızlandırmanın, tercih edilen ilk strateji olduğunun altı çizdi ve şu ifadelere yer verdi:

''Gıda israfını önleme konusunda etkili ve gıda satış noktaları tarafından tercih edilen yöntemlerden bir diğeri ise reyon indirimleridir. Tüketim tarihine az kalmış ambalajlı gıdalarda, müşteri tarafından satın alım konusunda çekince uyandıran meyve ve sebze ürünlerinde uygulanan reyon indirimleri de, gıdanın israf olmadan tüketiciyle buluşmasını sağlamaktadır. Hala tüketilebilir özellikteki tüketim tarihi yaklaşmış ürünlerin indirimli fiyatlar ile satışa sunulmasını sağlayın. Kısa raf ömrü olan ürünlerin satışlarını artırmak için bu ürünlere de dinamik fiyatlandırma stratejileri uygulayın.''

ÜCRETSİZ DE VERİLEBİLİR

Bakanlık, kılavuzda indirim ile satılamayan yenilebilir durumunu kaybetmemiş ürünlerin ihtiyaç sahibi insanlara ücretsiz olarak verilebileceğini belirtirken marketlerin ücretsiz olarak bağışladıkları ürünler için ekstra hacimli dolapları ve alanları olup, ihtiyaç sahipleri gıdanın teminatını buradan gerçekleştirebilir ya da dernek ve vakıf aracılığı ile gıda bağışı gerçekleşerek israf önlenmiş olacağını belirtti.

Bakanlık, insan sağlığı açısından tüketime uygun olmayan gıdaların da çiftliklerde ya da barınaklarda hayvan yemi olarak kullanılabileceğine değinerek şunları ekledi:

''Son tüketim tarihi geçen, soğuk zinciri kırılan, tüketimi hayvan sağlığına uygun olmayan hiçbir besin, hayvan yemi oluşumuna dahil edilemez.''

Öte yandan öneride, bu ürünlerin biyodizel yakıt olarak kullanılabileceği de yer alıyor.



0 Yorum

Yorum Yaz