• Anasayfa
  • GÜNDEM Haberleri
  • Polislere açılan 2 bin 594 orantısız güç suçu soruşturmasından yalnızca 12 ceza çıktı

Polislere açılan 2 bin 594 orantısız güç suçu soruşturmasından yalnızca 12 ceza çıktı

CHP'li Bülbül, güvenlik güçlerinin görevini kötüye kullanmasını Meclis gündemine getirdi. Görevini kötüye kullandığı, orantısız güç kullandığı, yasalara aykırı müdahalede bulunduğu için hakkında işlem yapılan Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı personeli sayısını soran Bülbül'e yanıt veren Bakan Soylu, soruşturma başlatılan 2 bin 594 personelden 12’si hakkında ceza verildiğini bildirdi.

Polislere açılan 2 bin 594 orantısız güç suçu soruşturmasından yalnızca 12 ceza çıktı
21 Oca 2022 15:48:55

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu; polisler hakkında işkence ve kötü muamele ile orantısız güç ve zor kullanma yetki sınırını aşmaları nedeniyle başlatılan soruşturma ve verilen ceza sayılarını açıkladı. Buna göre; son beş yılda işkence ve kötü muamele nedeniyle 881 personel hakkında disiplin cezası uygulandığı, orantısız güç ve zor kullanma yetki sınırının aşılması iddialarıyla ilgili soruşturma başlatılan 2 bin 594 personelden 12’si hakkında ceza verildiği ortaya çıktı.

Soylu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda; 2020 kesin hesabı ve 2022 bütçe görüşmeleri sırasında milletvekilleri tarafından sözlü olarak yöneltilen bazı soruların yanıtlarını yazılı olarak gönderdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında, güvenlik güçlerinin görevini kötüye kullanmasını gündeme getirdi.

Bülbül, “Son beş yılda görevini kötüye kullandığı, orantısız güç kullandığı, yasalara aykırı müdahalede bulunduğu için hakkında işlem yapılan Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı personeli sayısı kaçtır” sorusunu yönetti. Bülbül, Çarşı ve Mahalle Bekçileri Yasa Teklifi ile kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak üzere silah kullanma dahil geniş yetkilerin verildiği bekçilerin kaç şiddet olayına karıştığı ve kaçının hakkında işlem yapıldığını da sordu.

881 PERSONELE DİSİPLİN CEZASI UYGULANDI

Soylu yanıtında, emniyet teşkilatı personeline yönelik son beş yılda açılan soruşturmalar ve yapılan işlemler hakkında şu verileri sundu:

“İşkence ve kötü muamele nedeniyle 881 personel hakkında disiplin cezası uygulanmış, 731 personel hakkında ise yapılan soruşturmalar devam etmektedir.

Orantısız güç kullanımı zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması suçu iddialarıyla ilgili olarak 2 bin 594 personel hakkında soruşturma açılmış, 12 personel hakkında çeşitli cezalar verilmiş, 36 personel hakkında yapılan soruşturmalar devam etmektedir.

283 ÇARŞI VE MAHALLE BEKÇİSİ HAKKINDA İŞLEM YAPILDI

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görevli Çarşı ve Mahalle Bekçileri hakkında son bir yılda şiddet olayları kapsamında 283 personel hakkında işlem yapılmıştır.

Jandarma personeline yönelik son beş yılda işkence ve kötü muamele nedeni ile 108 başvuru yapılmış, başvurularına yönelik yapılan adli/idari soruşturma sonucunda 84 başvuru asılsız olarak sonuçlanmış, 2 başvuru sonucu kolluk kuvveti ceza almış, 22 başvurunun adli/idari soruşturması devam etmektedir.”



0 Yorum

Yorum Yaz