Nebati’nin “Dar gelirliler” itirafı Erdoğan'ı kızdırdı

Nebati’nin “Dar gelirlileri düşünmedik” açıklamasına Erdoğan tepki gösterdi.

Nebati’nin “Dar gelirliler” itirafı Erdoğan'ı kızdırdı
07 Haz 2022 13:29:58

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, dünkü kabine toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin ‘dar gelirliler’le ilgili yaptığı açıklamaya tepki gösterdiği bildirildi.

Resmi enflasyonun yüzde 73,50’yle 24 yılın zirvesine çıkmasına rağmen ekonomi yönetiminden hiçbir sıkılaştırıcı önlem gelmemesi ekonomistleri şaşkına çevirirken, Nebati’nin AKP’nin hafta sonu düzenlediği toplantıdan aktarılan sözleri, bu ‘eylemsizliğin’ nedenlerini net bir şekilde ortaya koymuştu.

Nebati’nin ‘itiraf’ niteliğindeki açıklamaları şöyleydi: “Dövizi düşürmek için yüksek faiz artışı yapabilirdik. Ama o zaman üretim bundan olumsuz etkilenirdi. Biz bir yol ayrımına gittik. Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik. Yoksa enflasyonu düşürmek için çok sert tedbirler alabilirdik. Yüksek faiz artışı yapardık. O zaman üretim dururdu. Kur korumalı TL’ye geçerek bir yandan doları frenledik. Diğer yandan üretimi ve büyümeyi tercih ettik. Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar. Çarklar dönüyor.”

Ancak Bakan Nebati, dün yapılan kabine toplantısının başlamasından 40 dakika sonra Twitter’dan durumu toparlamaya çalışmışarak şunları söylemişti:

“Ekonomi politikalarımızın tasarlanma aşamasında asla göz ardı etmediğimiz temel konulardan biri de dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın gelir düzeyini artırmak, refah seviyesini yükseltmek ve bu doğrultuda gerekli uygulamalarla tedbirleri ivedi bir şekilde hayata geçirmektir.”

ERDOĞAN’I KIZDIRDI!

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun edindiği bilgiye göre, Nebati’nin “dar gelirliler” ile ilgili yaptığı açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı “kızdırdı”. Erdoğan’ın, toplantıda, Nebati’ye, “iktidarın bugüne değin dar gelirliler ile ilgili çeşitli destek ve yatırımlar yaptığını, bu nedenle kendisinin açıklamasında bu yatırımların göz ardı edildiğini ve bu nedenle Nebati’nin sözlerine tepki gösterdiği” ileri sürüldü. Nebati’nin de açıklamayı “Erdoğan’ın tepkisi üzerine, kabine toplantısı devam ederken yapmak zorunda kaldığı” kaydedildi.



0 Yorum

Yorum Yaz