‘Hukuk fakültelerine ayrı sınav olsun, öğrenci sayısı azaltılsın’ önerisi

Hukukçular, Adalet Bakanlığı'nca, Yargı Reformu Strateji Belgesi (YRS) ve İnsan Hakları Eylem Planı’nda (İHEP) yer alan hukuk eğitiminin niteliğinin artırılması hedefi kapsamında düzenlenen sempozyumda hukuk eğitimindeki sorunları ve çözüm önerilerini ele aldı.

‘Hukuk fakültelerine ayrı sınav olsun, öğrenci sayısı azaltılsın’ önerisi
18 Oca 2022 12:48:57

Hukukçular, Adalet Bakanlığı'nca, Yargı Reformu Strateji Belgesi (YRS) ve İnsan Hakları Eylem Planı’nda (İHEP) yer alan hukuk eğitiminin niteliğinin artırılması hedefi kapsamında düzenlenen sempozyumda hukuk eğitimindeki sorunları ve çözüm önerilerini ele aldı.

İki gün süren ve başkanlığını Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu Başkan Vekili Prof. D. Yavuz Atar’ın üstlendiği oturumda, hukukçular özetle şu tespit ve önerilerde bulundu:

HSK Üyesi Prof. Dr. Cumhur Şahin: Eğitim sisteminde kalitenin artırılması için öğrenci sayısının azaltılması ve üniversite sınavı haricinde hukuk fakülteleri için ayrı bir sınav uygulaması düşünülmeli. Devlet, vakıf ve özel üniversiteler olmak üzere belirli bir kalite standardının yakalanması için tüm hukuk fakültelerinde zorunlu ortak dersler belirlenerek, müfredat oluşturulmalı. Hukuk fakültelerinde hazırlık sınıfı oluşturularak yabancı dil eğitimi de verilmeli.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özen: Fiziki şartları yetersiz ve öğretim üyesi eksik üniversitelerde eğitim kaliteli olamaz. Üniversitemizde devam eden hukuk klinikleri çalışmaları öğrencilerin eğitimlerine büyük katkı sağlıyor. Hukuk kliniklerimiz başarılı bir şekilde sürüyor.  

Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Süleyman Üstün: Eğitimin kalitesini artırmak istiyorsak, devam zorunluluğunu getirip, ikinci öğretimleri kapatıp, öğrenci sayısını da azaltmamız gerekiyor. 

Kamu Görevlileri Etik Kurulu üyesi Prof. Dr. M. Fatih Uşan: YÖK’ün, Baroların, Bakanlıkla beraber oturup yeni bir şey yapmaktan ziyade mevcudu iyileştirme konusunda bir şeyler yapması gerektiği kanaatindeyim.

Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Yavuz Atar: Adalet Bakanımız Abdulhamit Gül’ü hukuk eğitiminde kalitenin artırılması için çok çalışıyor. Hukuk fakülteleri için konsey kurulur. YÖK’de örnekleri var. Konseyin içinden İcra Kurulu Komitesinin oluşturulması ilk atılacak adım olabilir.

‘Sistemde sorun var’

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Ekmekçi: Hukuk fakültesi sayısının çok olması standartları düşürüyor. Sistemde sorun var. Ama bu sadece Adalet Bakanlığı’nın sorunu değil. Hukuk eğitimi herkesin sorunu ama Adalet Bakanı muzdarip olmuş bundan. Genel eğitim sorunlarımızı ayrı düşünmek mümkün değil. Liselerimizde ne sorun varsa üniversitelerimizde de benzer sorun olacak. Ama asistan standardını belirleyen, kaç yüz binden alacağını söyleyen, af çıkarıp öğrenci dolduran, yurt dışındaki okullara denklik veren Adalet Bakanlığı değil. Bunları konuşalım.

Dış gelişmeler

9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Refik Korkusuz: Hukukta uluslararası gelişmeler yakından izlenmeli. Özel hukukta çalışacaklar için uluslararası sözleşmeler hukukuna biraz daha yönlendirmek gerekebilir. AB ve Amerikan hukukundaki gelişmeler takip edilebilir. Anglosakson ülkesi değiliz. Ama dünyada ticari ilişkilerin yüzde 80’i Anglosakson ilkeler üzerinden gidiyor.

Etiketler:   hukuk fakülteleri


0 Yorum

Yorum Yaz