"Her devrim kendi çocuklarını yer" sözünün Hikayesi ne?

Yapılan ihtilallerde gündeme gelen "Her devrim kendi çocuklarını yer" sözünün anlamı nedir? Bu söz hangi olay neticesinde söylenmiştir? İşte hikayesi sizlerle...

"Her devrim kendi çocuklarını yer" sözünün Hikayesi ne?
19 Ara 2021 20:12:27


   1789 yılda gerçekleşen Fransız İhtilali, dünya genelinde reform hareketlerinin hız kazanmasına neden olmuştur. Halk ayaklanması ile başlayan hareket kısa sürede kitlesel bir eyleme dönüştü. Bastille Hapishanesi'nin basılmasıyla yükselen tansiyon binlerce sivil ve askerin ölümüyle sonuçlandı.

  Bu devrimin önemli yüzlerinden biri olan Dalton, devrimin ardından yaşadığı fikir ayrılıkları nedeniyle daha önce omuz omuza mücadele içinde yer aldığı arkadaşları tarafından yargılanır ve giyotinle idam edilir. Danton'u idama götüren arkadaşları ise yıllar sonra aynı akıbete uğrar.

Sözün Aslı Nedir?
  Danton'un bu acı hikayesini konu edinen Alman yazar George Büchner, 'Danton'un Ölümü' adlı kitabında Danton'a şu sözleri söyletir: "İhtilal Satürn gibidir, kendi evlatlarını yer." "Devrim kendi çocuklarını yer" sözünün aslı buradan gelmektedir.

  Ne yazıktır ki dünya tarihinde gerçekleşen devrimler sırasında omuz omuza mücadele edenler günü geldiğinde karşı karşıya gelebilmiş ve biri diğerinin idam fermanını imzalamıştir.



0 Yorum

Yorum Yaz