- Anasayfa
- BİLİM VE TEKNOLOJİ Haberleri
- Elektronik gözün ilk insan klinik denemesi yakında
Elektronik gözün ilk insan klinik denemesi yakında
Araştırmacılar, devrim niteliğindeki elektronik göz içeren ilk insan klinik deneylerinin, yakında Avustralya'nın Melbourne şehrinde başlayacağını doğruladılar.
Araştırmacılar, elektronik göz içeren ilk insan klinik deneylerinin yakında Avustralya'da başlayacağını doğruladılar.
Monash Üniversitesi'ndeki araştırma ekibi, beyne yerleştirilen video kameralı gözlükler ve minyatür elektrik panelleri içeren "devrim niteliğindeki" cihazın son on yılda çalıştığını ve artık hastalarda test edilmeye hazır olduğunu ortaya çıkardı.
Proje direktörü Arthur Lowry yakın tarihli bir yayında, teknolojinin "beynin görsel bilgiyi alan, bütünleştiren ve işleyen bir alanı olan görsel korteksin elektriksel uyarımını sağlayarak görme yetisini kaybedenlere görsel algıyı yeniden kazandırmayı" amaçladığını söyledi.
Profesör Lowry, "Tasarımımız, bireyin iç ve dış ortamlarda gezinmesi, etrafındaki insanların ve nesnelerin varlığını tanıması için bilgi sağlayan 172'ye kadar ışık noktasından (fosfin) oluşan gruplardan görsel bir model oluşturuyor" dedi.
Araştırmacılar, birçok insanın, retinalarının beyindeki "görme merkezine" bilgi aktarmasına izin vermeyen optik sinirlerindeki hasar nedeniyle kör olduğunu belirtiyorlar.
Elektronik gözün bu sorunu çözdüğünü söylediler.
ELEKTRONİK GÖZÜN ÇALIŞMA ŞEKLİ
Karmaşık başlıkları, görüntüleri kabaca bir akıllı telefon büyüklüğündeki bir "işlemci birimine" gönderen bir video kamera ve kablosuz verici içerir.
İşlemci tarafından toplanan veriler, bir inç karenin yaklaşık üçte biri olan ve hastanın beynine implante edilen çipe aktarılır.
Çipler, hastanın "görebileceği" görüntüler üretmek için "ince, ince elektrotlar" kullanarak verileri beyni uyaran elektriksel uyarılara dönüştürür.
Araştırmacılar, koyunlar üzerinde elektronik gözle yapılan önceki testlerin başarılı olduğunu ve insan testlerinin Melbourne'da yapılacağını söyledi.
Kaynak: New York Post
0 Yorum