Darp eden polise değil şiddet gören kadınlara dava

Antalya’da Feminist Gece Yürüyüşü’ne yönelik polis saldırısında darp edilerek, gözaltına alınan 40 kişi hakkında dava açıldı.

Darp eden polise değil şiddet gören kadınlara dava
23 Mayıs 2022 15:23:23

Antalya Kadın Platformu üyelerinin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde düzenlediği Feminist Gece Yürüyüşü’ne, polis müdahale etmişti

Biber gazıyla kadınlara saldırılırken, polis amirinin “katilleri koruyorsunuz” diye tepki gösteren bir kadına verdiği “Tabi koruyoruz” şeklinde karşılık vermesi tepki çekmişti.

Saldırıda aralarında 34 kadın ve 6 LGBTİ+ darp edilerek, gözaltına alındı.

Antalya İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne götürülen 5’i avukat 40 kişi, haklarında “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçundan işlem yapıldıktan sonra serbest bırakıldı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Hamdullah Yağız Kesen’in haberine göre soruşturmayı tamamlayan Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı, 40 kişi hakkında “Kanuna Aykırı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Düzenleme, Yönetme, Bunların Hareketlerine Katılma” iddiasıyla hazırladığı iddianame, Antalya 8’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

Polisin şiddet ve tehditlerini görmezden gelen savcılık iddianamede, grubun dağılmayarak polise direndiğini ve müdahaleyle gözaltına alındıklarını belirterek, “…kapsamı bir bütün olarak değerlendirildiğinde şüphelilerin bildirimde bulunmadan yürüyüş yaptıkları ve dağılmaları yönünde ihtara uymayarak mukavemet ettikleri anlaşıldığından üzerine atılı ‘Kanuna Aykırı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Düzenleme, Yönetme, Bunların Hareketlerine Katılma’ suçunu işledikleri tüm dosya kapsamındaki bilgi ve belgeler içeriğinden cezalandırılmalarına” ifadelerine yer verdi.

‘Kolluk suç işledi’

Hakkında dava açılanlardan avukat Ahmet Çevik, her yıl yapılan Feminist Gece Yürüyüşü’ne bu yıl polisin “kanunsuz emre” uyarak sert ve “yasadışı” müdahalede bulunduğunu söyledi.

Müdahale sırasında avukat olduğunu belirtmesine rağmen darp edilip, gözaltına alındığını anlatan Çevik, gözaltı işlemine dair şikayetçi olmalarına karşın haklarında dava açıldığını vurguladı.

Bu şikayetim güçlerine gitmiş olacak ki kanunsuz emri veren müfteriler yine işledikleri suçları bertaraf etme adına suç isnadında bulunmuşlardır. Kolluğun yapmış olduğu tüm hukuksuz eylemler göze görünmemiştir. Oysa ki insanların Anayasal haklarını kullanmasına ilişkin yapmış olduğu eyleme suç şüphesi gözü ile bakılmaktadır. Karakolda daha önce dediğim gibi Anayasal hakkımı kullandım, kolluk suç işledi.



0 Yorum

Yorum Yaz