Bakan Özer: KPSS ve mülakatlar yüzde 97 oranında örtüşüyor

Bakan Özer, "KPSS ve mülakatlar yüzde 97 oranında örtüşüyor" dedi.

Bakan Özer: KPSS ve mülakatlar yüzde 97 oranında örtüşüyor
13 Oca 2022 10:56:31

Bakan Mahmut Özer, KPSS'de yüksek puan alan öğretmen adaylarının mülakatlarda elenmesine ilişkin konuştu, "KPSS ve mülakatlar yüzde 97 oranında örtüşüyor" dedi.

Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) aldığı yüksek puanlara rağmen birçok öğretmen adayının mülakatlarda elenmesi AKP iktidarına yönelik eleştirilere neden olurken, Milli Eğitim Bakanı (MEB) Mahmut Özer konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Habertürk'ten Nagehan Akçı'ya konuşan KPSS ve mülakatların yüzde 97 oranında örtüştüğünü öne süren Özer, "Size John Nash örneği vereyim. Çok büyük bir dehaydı ama iyi bir öğretmen olabilir miydi? Yani bazen donanımlı, bilgili de olsanız anlatma kabiliyeti gibi temel bir alanda eksikseniz nasıl öğretmenlik yapacaksınız?" dedi.

Mülakatlara tarikatlar tarafından müdahale edilmediği savunmasında bulunan Özer, "Mülakat şart mı?" şeklindeki soruya da ""Meclis'in iradesinde" diyerek yanıt verdi. 

Tarikat yurdundaki baskılar sonucu yaşamına son veren Enes Kara hakkında kendi yetki alanında olmadığı gerekçesiyle yorum yapmayan Bakan Özer, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na randevu vermemesine ilişkin de "Amaç görüşmek olsaydı, doğru bir dille randevu istenseydi neden görüşmeyeyim?" ifadesini kullandı.

'MÜLAKATLARA DIŞARIDAN MÜDAHALE YOK'

Alçı'nın yazısından ilgili bölüm şöyle:

"Peki bu kadar tartışılan mülakatlarla ilgili ne düşünüyor Milli Eğitim Bakanı? Mülakat şart mı, kaldırılmasına nasıl bakıyor?

“Mülakat kanunda var. Bu bakanlığın tercihi değil. Kaldırılabilir ancak bunu kaldırmak Meclis'in iradesinde. Bizim kanun teklifi verme yetkimiz yok biliyorsunuz.”

Mahmut Özer mülakatlarda bazı tarikat ve cemaatlerin öncelendiği, mülakat sonuçlarına müdahale edildiği yönündeki iddialara çok kesin bir şekilde, “Bunlar asla doğru değil. Dışarıdan hiçbir müdahale yok. Bu ülkede tek bir Milli Eğitim Bakanlığı var ve orayı da ben yönetiyorum” diye yanıtladı.

KPSS’de birinci olup mülakatta elenen isim ile ilgili, “Süreç işliyor, itiraz eder, mahkemeye gider…İtiraz süreci bitti, ayın 14’üne kadar incelenip cevap verilecek” dedi.

'JOHN NASH ÇOK BÜYÜK BİR DEHAYDI AMA İYİ BİR ÖĞRETMEN OLABİLİR MİYDİ?'

Bu arada Özer, KPSS ve mülakatların yüzde 97 oranında örtüştüğünü söyledi. Yani sınavda düşük alıp mülakatta geçenler vs gibi bir durum yok, çok büyük oranda sonuçlar paralellik gösteriyor.

“Bazen çeşitli sebeplerden kaynaklanan farklılıklar olabiliyor. Bakın Nagehan Hanım öğretmenlik özel nitelikler gerektiren bir meslek. Size John Nash örneği vereyim. Çok büyük bir dehaydı ama iyi bir öğretmen olabilir miydi? Yani bazen donanımlı, bilgili de olsanız anlatma kabiliyeti gibi temel bir alanda eksikseniz nasıl öğretmenlik yapacaksınız? Ya da kekeme iseniz mesela… Örnek veriyorum, somut bir olay üzerine konuşmuyorum. Öğretmenlikte işin pedagojik, psikolojik boyutu da var, bunu unutmayalım. Kısacası eğitim üzerinden, gençler üzerinden siyaset yapılmasını doğru bulmuyorum. Bakın Kılıçdaroğlu sizin kanalda çıktığı yayında ‘Ben zaten Milli Eğitim Bakanı ile görüşmeye gitmedim’ dedi. Nagehan Hanım ben herkesle görüşürüm. Amaç görüşmek olsaydı, doğru bir dille randevu istenseydi neden görüşmeyeyim? Kaldı ki Kemal Bey ben bakan olduğumda bir 'hayırlı olsun’a geldi mi? CHP’den grup başkanvekili ve başka vekiller daha önce geldiler, görüştük. Bizim herkese kapımız açık. MEB çok şeffaftır. Bizim gizli saklı işimiz yok.”

Mülakatlarda tartışmaların önüne geçmek için kamera koyulup koyulamayacağını sorunca ise “20 bin kişiden bahsediyoruz. Bu kadar büyük sayılı mülakatlarda çok zor, ayrıca o zaman da farklı sorunlar çıkabilir” yanıtını verdi."

ENES KARA HAKKINDA YORUM YAPMADI

Alçı, ailesinin baskısıyla tarikat yurdunda kaldığını belirterek yaşamına son veren üniversite öğrencisi Enes Kara hakkında Mahmut Özer'in "yetki kapsamına girmediği" için yorum yapmadığını belirtti.



0 Yorum

Yorum Yaz