Türkiye Hukuk Sıralamasında En Sonda

OECD ve Avrupa Birliği (AB) üyesi 41 ülke arasında demokrasi ve hukuk devleti standartlarına ilişkin yapılan bir araştırma Türkiye’nin son sırada olduğunu ortaya koydu.

Türkiye Hukuk Sıralamasında En Sonda
10 Eki 2018 15:28:12

Deutsche Welle’nin haberine göre Alman Bertelsmann Vakfı tarafından yapılan araştırmada, dünya genelindeki demokrasi kalitesinin düştüğünü belirtiliyor. Veriler demokrasi kalitesinde ilk sırada İsveç’in yer aldığını gösteriyor. Finlandiya, Norveç ve Danimarka ise İsveç’in peşinden gelen ülkeler.

Dört sene önceki verilere göre 26 ülkede demokrasi ve hukuk devletini oluşturan yapılarda kötüleşme kaydedildi. Son sıralarda Macaristan, Polonya ve Meksika gibi ülkeler yer alıyor.

Listenin son sırasında ise Türkiye var.

Araştırmada darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’in ülkeye pek çok açıdan olumsuz biçimde yansıdığı belirtilirken, KHK’ların iptaline yönelik başvuruların iptali, cumhurbaşkanına hakaret suçundan çok sayıda kişiye dava açılması, yargı mekanizmalarının etkinliğinin azalması gibi maddeler Türkiye’de demokrasi ve hukuk devleti standardındaki düşüşün gerekçeleri olarak açıklandı.

‘Hükümete güvenin artması alarm verici’

Bertelsmann Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Aart De Geus, Türkiye, Polonya ve Macaristan gibi ülkelerde demokrasi kalitesinin düşmesine karşın vatandaşların hükümete duyduğu güvenin artmasını ‘alarm verici’ diye nitelerken, “Bu gelişme, bazı ülkelerde temel demokratik değerlerin halkın bir kısmında yeterince yerleşmemiş olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Basın özgürlüğü sıralamasında da son sıralarda yer alan Türkiye, AB’nin özgürlük ve demokrasi konusundaki eleştirilerinin en sık muhatabı.



0 Yorum

Yorum Yaz