• Anasayfa
  • DÜNYA Haberleri
  • Rusya kuzeybatı Suriye'deki saldırıları artırıyor, Türkiye zirveden önce takviye gönderiyor

Rusya kuzeybatı Suriye'deki saldırıları artırıyor, Türkiye zirveden önce takviye gönderiyor

Liderler Vladimir Putin ve Tayyip Erdoğan'ın görüşmeler için bir araya gelmelerinden üç gün önce, Rusya'nın Pazar günü hava saldırılarını artırması üzerine Türkiye'nin Suriye'nin kuzeybatısındaki muhaliflerin elindeki son yerleşim bölgesine takviye güç gönderdiğini söyledi.

Rusya kuzeybatı Suriye'deki saldırıları artırıyor, Türkiye zirveden önce takviye gönderiyor
26 Eyl 2021 23:15:53

Liderler Vladimir Putin ve Tayyip Erdoğan'ın görüşmeler için bir araya gelmelerinden üç gün önce, Rusya'nın Pazar günü hava saldırılarını artırması üzerine Türkiye'nin Suriye'nin kuzeybatısındaki isyancıların elindeki son yerleşim bölgesine takviye güç gönderdiğini söyledi.

Sakinlerin yanı sıra muhalefet ve askeri kaynaklar, Rus jetlerinin Pazar günü Afrin kenti çevresindeki köyleri bombaladığını ve Türk destekli isyancıların elindeki kasaba ve köylere geçen hafta tırmanan hava saldırılarını yoğunlaştırdığını söyledi.

Muhalif kaynaklar, jet avcı uçaklarının görüldüğünü belgeleyen bir uçak gözlemci ağına göre, yüksek irtifalarda uçan Rus jetlerinin mühimmat düşürmesi sonucu Türkiye destekli bir gruptan en az beş savaşçının öldürüldüğünü ve en az 12 sivilin yaralandığını söyledi.

Rus bombalama kampanyası, İran destekli milislerin desteklediği Suriye ordusu karakollarından bombardımanla, İdlib eyaletindeki Jabal al Zawya'dan kuzeybatıya, Türkiye sınırına yakın Afrin bölgesine yayıldı.

Türk destekli isyancı ana güç olan Ulusal Ordu'nun sözcüsü Binbaşı Youssef Hamoud Reuters'e verdiği demeçte, "Rusya'nın tırmanışı bu hafta yoğunlaştı ve İdlib vilayetinden başladı ve şimdi sınır boyunca kuzey Halep ilindeki bölgelere kadar uzanıyor" dedi.

Tırmanış, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çarşamba günü Rusya Devlet Başkanı Putin ile geçen yıl varılan ve İdlib'de yaklaşık bir milyon insanı yerinden eden Rus liderliğindeki Suriye ordusu saldırısını sona erdiren bir anlaşmayı görüşmek üzere Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesinin beklenmesinden günler önce geldi. on yıldan fazla çatışma.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cumartesi günü New York'ta anlaşmanın uygulanmasındaki ilerlemenin yavaş olduğunu söyledi. Tass Haber Ajansı, zirvenin Ankara'nın Moskova'nın şiddetten sorumlu tuttuğu militan varlığına son verme yükümlülüğünü de tartışacağını söyledi.

Moskova ve Ankara'nın ulaştığı ateşkes, Suriye ordusu ve İran destekli milislerin önemli kazanımlarını pekiştirdi, ancak Türk birliklerinin İdlib vilayetinde büyük ölçüde konuşlandırılması, Rus liderliğindeki taarruzla daha fazla ilerlemeyi durdurdu.

Dört milyondan fazla insan, isyancılar tarafından ele geçirilen toprakları geri alan Rus liderliğindeki ardışık kampanyalar tarafından yönlendirilen Türk sınırı boyunca derme çatma çadırlarda bulunan yarım milyonu da dahil olmak üzere kuzeybatıdaki yoğun nüfuslu muhalefette yaşıyor.

Türk ordusuyla koordineli askeri komutanlar, Türkiye'nin son iki hafta içinde binlerce askerin konuşlandığı düzinelerce üssü güçlendirdiğini ve tabyayı geri almak için yenilenen herhangi bir saldırıyı caydırma kararlılığının sinyalini verdiğini söyledi.

Hamoud, "Türk ordusu konuşlandırması, tüm askeri üsler takviye edilmiş ve zırhlı araçlar, avcı uçakları veya teçhizattan oluşan konvoylara döküldüğü için bir savaş pozisyonu alıyor" dedi.

Askeri kaynaklar, roketatar ve tanklarla dolu büyük bir Türk askeri konvoyunun bir gecede Suriye'ye geçtiğini ve Türk üslerinin yayıldığı Jabal al Zawya yönünde görüldüğünü söyledi.

Türkiye ordusu, 2016'dan bu yana kuzeydeki Suriye ihtilafının gidişatını değiştiren çeşitli operasyonlar gerçekleştirdi. Ankara, NATO üyesi ülke dışındaki en büyük asker konuşlandırmasıyla ilgili bir rakam vermedi.



0 Yorum

Yorum Yaz