ÖZEL HABER | Dünya Genelinde Terörün Bilançosu! Binlerce İnsan Öldü... Çare Nedir?

Dünyanın ortak sorunlarından biri olan terör ve nefret saldırıları hangi boyutlara ulaştı, neden durdurulamıyor? Terör sorunundan dünya nasıl kurtulur?

ÖZEL HABER | Dünya Genelinde Terörün Bilançosu! Binlerce İnsan Öldü... Çare Nedir?
27 Nis 2019 19:07:46

Dünya son asırda global bir "terör" sorunun pençesinde kalmış durumda. Onlarca ülkede, yüz binlerce masum sivil, terör saldırılarının kurbanı oldu. Genelde 'bir anda' türeyen çeşitli terör gruplarınca hemen hemen her gün bir yerlerde bombalar patlatıldı; kadınlar, çocuklar, yaşlılar, gençler öldürüldü.

Yapılan araştırmalara göre terörizmden en çok etkilenen 10 ülke Afganistan, Irak, Nijerya, Somali, Suriye, Pakistan, Mısır, Kongo, Orta Afrika ve Hindistan oldu.

Bu ülkeler, 2017 yılındaki tüm terör ölümlerinin yüzde 84’ünü oluşturdu. Somali ve Mısır, 2017’de terör ölümlerinde en büyük artış yaşanan iki ülke oldu. Somali’de yalnızca bir tek saldırıda 587 kişi öldürüldü. Ülkede terörizmden ölümler, 2016’dan 2017’ye kadar yüzde 93 arttı. Mısır’da ise tek bir saldırıda 311 kişi yaşamını yitirdi. Küresel boyutta, 67 ülkede birden fazla ölüm kaydedildi, 98 ülkede ise en az bir saldırı gerçekleşti.

Türkiye'deki terör tablosu ise ne yazık ki dünyadakinden farklı değil. Ülkemizde de özellikle 2011- 2016 yılları arasında birbirinden kanlı 21 terör saldırısı yaşandı, masum insanlar topluca katledildi.

Hem ülkemizde hem de dünya genelinde artan terör saldırılarına çözüm bulunamadığı gibi daha da perçinleştiği Yeni Zelanda ve Sri Lanka örnekleriyle bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu.

Uluslararası boyutta yapılan çalışmalar, barış müzakereleri, insan hakları toplantıları veya son yüzyılda yıldızı parlatılmaya çalışılan hümanist duygular işe yaramadı, terörü bitirmek bir yana sadece arttırdı. İnsan ürünü ideoloji ve çözümler sadece patlayan bomba sayısını ve bilançoyu katladı.

Peki neden?

Elbetteki terör gibi büyük bir sorunun bir çok sebebi olur ancak en önemli sebebi; insanın, kendisini beşeri ideolojilere teslim etmesidir. Daha insanı ve psijolojisini tanıyamayan, geçmişi ve geleceği bilemeyen, menfaat hesabı yaparak kanunlar belirleyen, koyduğu kanun veya kuralların birkaç sene sonra nasıl sonuçlar doğuracağını hesap edemeyen, insanlığı kobay fareleri gibi ideolojileri için deneyen, insan fıtratını tanıyamadığı ve çözemediği için uygun ve yeterli bir eğitim veremeyen, kendi aile, sınıf ve ırkını üstün tutacak tutumlarda bulunan, sınırsız özgürlük vaadleriyle sınırsız suçların önünü açan, insan arzularını kamçılayarak insanı dahada doyumsuz ve vahşi kılan, insan değil suç makineleri yetiştiren beşeri ideoloji ve sistemler terörizmi beslemiştir.

Şuan halkı müslüman olan ülkeler dahil olmak üzere dünya ülkeleri, beşer kaynaklı bu ideolojiler tarafından yönetilmekte ve insanlar adeta "yarım doktorun" ellerine teslim edilmiş durumdadır. 21. asrın dünyasında ne yazık ki can, mal, nesil, akıl, din emniyeti yoktur. İnsanlar, ibadet için gittikleri cami veya kilisede veya tedavi olmak için gittikleri hastanelerde terör saldırısı sonucu hayatını kaybetmektedir.
 

Çare Nedir?

Dünyayı kaosa sürüklemek isteyen, terörizmden beslenen, anarşi çıkaran, toplumun bütünlüğü parçalayan kardeşliği baltalayan gruplara karşı, İslam'ın Çözümü; dünyayı ve insanları yaratan Allahın kanunlarında, İslam Medeniyetinde aramalıdır. Allah, insanı yaratmış ve başıboş bırakmamıştır. İnsanın nasıl yönetileceğinden, nasıl eğitim alacağına kadar her konuda kurallar belirlemiş ve bunu İslam olarak insanlığa göndermiştir.

İnsanlar geçmiş yüzyıldan dersler çıkarmalı, son asırda yönetim koltuğunda oturan beşeri ideolojilerin götürülerini hesap edebilmeli ve sorunu temelden çözmelidir.

Türkiye ve dünyadaki terör bilançosunun bir kısmı şöyle:

AFGANİSTAN

Afganistan'da 2018'de 3 bin 804 sivil öldü.

Afganistan'da 2018'deki saldırılarda 3 bin 804 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi. Aynı yıl 7 bin 189 sivilin de yaralandığı belirtilen açıklamada, geçen seneki sivil ölümlerinin 2017'ye kıyasla yüzde 11 arttığı vurgulandı.

Açıklamada, 2018'in son 18 yılın en kanlı senesi olduğuna dikkat çekilirken, sivil ölümlerin 927'sinin çocuklardan oluştuğu ifade edildi.

Saldırıların yüzde 37'sinin arkasında Taliban, yüzde 20'sinin arkasında IŞİD ve yüzde 6'sının arkasında ise diğer hükümet karşıtı grupların olduğu aktarılan açıklamada, saldırıların yüzde 14'ünün arkasında hükümet güçleri, yüzde 6'sının arkasında uluslararası kuvvetler ve yüzde 4'ünün arkasında da hükümet yanlısı güçlerin olduğu belirtildi.

ABD destekli Afgan ordusu Afganistan'da bir medrese hafız çocukların mezuniyet töreni sırasında hedef alındı. Katliamda şehit olan 100'den fazla kişinin tamamı sivillerden oluşuyor.

2017'de 10 binden fazla sivil bu saldırılarda öldü ya da yaralandı.

PAKİSTAN

PIPS'ın raporuna göre, 2017'de Pakistan'da 24'ü intihar saldırısı olmak üzere 370 terör saldırısı düzenlendi. Saldırılarda 815 kişi hayatını kaybetti, bin 736 kişi ise yaralandı.

Pakistan'da 2016'da 441 terör saldırısı yaşanmış, 908 kişi yaşamını yitirmişti.

TÜRKİYE’de yaşanan Terör olayları

20 Eylül 2011 - Ankara'da bombalı araç

Ankara Kızılay Kumrular Caddesi'nde kaldırım kenarına park edilen otomobilde meydana gelen patlama sonucunda 5 kişi öldü, 40 kişi yaralandı.

29 Ekim 2011 - Bingöl'de intihar saldırısı

Bingöl'de PKK terör örgütü mensubu üzerinde taşıdığı bombayı Genç Caddesi üzerinde patlattı. Saldırıda 3 kişi ölürken 20 kişi de yaralandı.

20 Ağustos 2012 - Gaziantep'te saldırı

Gaziantep'te Ramazan Bayramı'nın ikinci günü PKK tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıda 4'ü çocuk 10 kişi ölürken 9'u ağır 66 kişi yaralandı.

11 Mayıs 2013 - Reyhanlı saldırısı

Hatay Reyhanlı'da düzenlenen 2 ayrı bombalı saldırı sonucunda 52 kişi yaşamını yitirdi, 146 kişi yaralandı. Bombalı araçlarla düzenlenen saldırı, o tarihe kadar Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kanlı terör eylemi olarak kayıtlara geçmişti. 

20 Temmuz 2015 - Suruç saldırısı

Şanlıurfa Suruç'ta yaşanan patlamada üzerinde bomba yüklü olan şahıs, bir grup gencin yaptığı basın açıklamasında kendini patlattı. 34 kişinin öldüği saldırıda 103 kişi de yaralandı.

10 Ekim 2015 - Ankara saldırısı

Ankara Garı'nda Barış Mitingi'ne düzenlenen saldırı, Türkiye tarihinin en kanlı bombalı terör eylemi oldu. Hain saldırıda 103 kişi ölürken, 48'i ağır 238 kişi yaralandı. Türkiye günlerce bu saldırıyı konuştu.

12 Ocak 2016 - Sultanahmet'te intihar saldırısı

Sultanahmet Meydanı'ndaki saldırıda 11 kişi öldü, 15 kişi de yaralandı.

17 Şubat 2016 - Ankara'da bombalı araçla saldırı

Ankara’da Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıkları ve lojmanlarının bulunduğu Devlet Mahallesi’nde bomba yüklü araç trafik ışıklarında bekleyen servis araçlarının yakınında patladı. 28 kişinin öldüği saldırıda 61 kişi yaralandı.

4 Kasım 2016

Bağlar ilçesindeki Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğüne ait Terörle Mücadele ve Çevik Kuvvet şube müdürlüklerinin bulunduğu ek bina yakınlarında bomba yüklü aracın infilak ettirilmesi ile gerçekleştirildi. 12 kişi hayatını kaybetti, 100’den fazla kişi yaralandı. Saldırıyı TAK üstlendi.

24 Kasım 2016

Adana Valiliği otoparkında bomba yüklü araç patlatıldı. Saldırıda 2 kişi hayatını kaybetti, 33 kişi de yaralandı. Saldırıyı TAK üstlendi.

10 Aralık 2016

Beşiktaş ilçesindeki Vodafone Arena yakınlarında, stadyumda oynanan bir maç çıkışı, çevik kuvvet birimlerinin toplanma noktasında, patlayıcı yüklü bir araç uzaktan kumandayla infilak ettirildi. Bu saldırıdan 45 saniye kadar sonra, Maçka Demokrasi Parkı’nda fark edilen intihar eylemcisine polis ekiplerinin müdahalesi gerçekleştirildi. Saldırganın üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle eylem gerçekleştirildi. İntihar saldırısında ölenlerin tamamı polisti. Saldırıyı TAK üstlendi.

Avrupa’da Gerçekleşen Terör Saldırıları

Yeni Zelanda, 2019: İki Camiye Silahlı Saldırı

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde iki camiyi hedef alan terör saldırılarında en az 49 kişi hayatını kaybederken 20 kişi de yaralandı.

Almanya, 2019: Bottrop Ve Essen'da Saldırı

2018'i 2019'a bağlayan yılbaşı gecesinde 50 yaşındaki Andreas N., Almanya’nın batısındaki Ruhr bölgesinde otomobilini kasıtlı olarak göçmenlerin üzerine sürdü. Saldırı sonucunda dört kişi yaşamını yitirirken, 20'yi aşkın kişi de yaralandı.

Kanada, 2017: Quebec'te Cami Saldırısı

Kanada'nın Quebec bölgesindeki İslami kültür merkezinde bulunan altı kişi akşam namazı sırasında silahlı bir saldırıda katledildi, 18 kişi ise yaralandı.

ABD, 2017: Charlottesville'de Sağcı Eylemler

ABD'nin Virginia eyaletinde bulunan Charlottesville kentindeki sağcı bir eylemde bir otomobil karşıt görüşlü eylemcilerin arasında daldı. Saldırı sonucunda bir kişi hayatını kaybetti, 33 kişiyse yaralandı.

İngiltere, 2017: Finsbury'de Camiye Saldırı

19 Haziran 2017 tarihinde 47 yaşındaki bir kişi, Londra'nın kuzeyindeki Finsbury Park Camii yakınlarında araçlı saldırı düzenledi. Saldırı sonucunda bir kişi yaşamını yitirirken, 10 kişi de yaralandı. Sözü edilen kişilerin tamamı, Ramazan dolayısıyla teravih yolunda olan Müslümanlardı.

Almanya, 2016: Münih2te Avm Saldırısı

Münih'teki Olympia Alışveriş Merkezi'nde düzenlenen saldırıda en az on kişi hayatını kaybetti.

ABD, 2015: Chapel Hill'de Suikast

Üç öğrenci, North Carolina eyaletindeki Chapel Hill'deki evlerinde 46 yaşındaki komşuları tarafından vurularak öldürüldü. Saldırgan Craig H.'nin, kendisini Facebook sayfasında din karşıtı olarak tanımladığı ve bir silah fotoğrafı paylaştığı belirlendi.

Norveç, 2011: Breivik Katliamı

Aşırı sağcı Norveçli terörist Anders Breivik, 22 Temmuz 2011 tarihinde düzenlediği iki saldırıda 77 kişiyi öldürdü.

Almanya, 2009: Mahkeme Salonunda Bıçaklanarak Öldü

Eczacı Merve el Şerbini, eşiyle birlikte Almanya'nın Dresden kentinde yaşıyordu. El Şerbini, 1 Temmuz 2009 tarihinde Dresden eyalet mahkemesinde ırkçı nefretin kurbanı oldu. Saldırı düzenlendiğinde üç aylık hamileydi. El Şerbini, Almanya'da ilk İslamofobik motifli saldırı kurbanı olarak kayıtlara geçti.

11 Mart 2004: İspanya'nın başkenti Madrid'de 3 ayrı trene bombalı saldırı düzenlendi. El Kaide'nin üstlendiği saldırılarda 192 kişi yaşamını yitirdi, 2 binden kişi yaralandı.

7 Temmuz 2005: İngiltere'nin başkenti Londra'da 4 terörist çantalarında taşıdıkları patlayıcılarla yoğun ulaşım noktalarında intihar saldırıları düzenledi. Bu saldırılarda 4 saldırgan dahil 56 kişi öldü, 784 kişi yaralandı.

22 Temmuz 2011: Norveç'in başkenti Oslo'da, aşırı sağcı Anders Behring Breivik, bombalı saldırı düzenledi. Saldırıdan iki saat sonra da polis üniforması giyen Breivik, Oslo yakınlarındaki Ütoya Adası'nda öğrencileri katletti. Saldırılarda toplam 77 kişi öldü, 300'den fazla kişi yaralandı.

7 Ocak 2015: Fransa'nın başkenti Paris'te hiciv dergisi Charlie Hebdo'nun ofisine silahlı saldırı düzenlendi. Olayda biri polis 12 kişi öldü, 11 kişi yaralandı. Saldırganların Yemen El Kadiesi mensubu olduğu açıklandı.

9 Ocak 2015: IŞİD mensubu Amedy Coulibaly, Paris'te düzenlediği eylemde bir polisi öldürdükten sonra kentin doğusunda Vincenne bölgesindeki bir Yahudi marketinde müşterileri rehin aldı ve burada dört kişiyi öldürdü.

13 Kasım 2015: Fransa'nın başkenti Paris'te eş zamanlı silahlı ve bombalı saldırılarda 7'si saldırgan 137 kişi öldü, 300'den fazla kişi kişi yaralandı. Bu saldırıyı da IŞİD üstlendi.

22 Mart 2016: Belçika'nın başkenti Brüksel'de havalimanı ve bir metro istasyonundaki intihar saldırılarında 32 sivil öldü. Yine IŞİD'ın üstlendiği saldırılarda 300'den fazla kişi yaralandı.

14 Temmuz 2016: Fransa'nın en önemli milli bayramı Bastille Günü'nde Nice kenti kana bulandı. Kamyonla insanları eze eze ilerleyen IŞİD üyesi 84 kişinin ölümüne yol açtı.

19 Aralık 2016: Almanya'nın başkenti Berlin'de bir TIR Noel pazarına girerek, insanları ezdi. Saldırıda 12 kişi hayatını kaybederken, 56 kişi yaralandı. IŞİD'in üstlendiği saldırıyı gerçekleştiren kişi, İtalya'da çıkan çatışmada öldürüldü.

22 Mayıs 2017: İngiltere'nin Manchester kentinde ABD'li şarkıcı Ariana Grande'nin konser verdiği Manchester Arena'yı hedef alan saldırıda saldırgan dahil, aralarında çocuklarında olduğu 23 kişi hayatını kaybetti, 250 kişi yaralandı. Saldırıyı IŞİD üstlendi.

3 Haziran 2017: İngiltere'nin başkenti Londra'da üç kişi minibüsle Londra Köprüsü'ndeki yayaları hedef aldıktan sonra yakınlarda bunulan Borough Market'e girerek çevredekileri bıçaklamaya başladı. Saldırıda, 8 kişi ölürken 48 kişi yaralandı. Saldırıyı IŞİD üstlendi.

17 Ağustos 2017: İspanya'nın Barcelona kentinde bir minibüsün kaldırıma çıkarak kalabalığın arasına dalması sonucu 13 kişi öldü, 100'den fazla kişi yaralandı. Saldırıyı IŞİD üstlendi.

21 Nisan 2019: Sri Lanka'da Paskalya ayini sırasında kilise ve oteller dahil 8 noktayı hedef alan bombalı terör saldırılarında 253 hayatını kaybederken 500'den fazla kişi yaralandı. Bombalı saldırıları DEAŞ üstlendi.

 



0 Yorum

Yorum Yaz