İngiltere Gazze'deki dönüş yürüyüşleri sürerken İsrail'e silah satmış

İngiltere hükümetinin Gazze'deki Büyük Geri Dönüş Yürüyüşleri protestoları sırasında İsrail'e 14 milyon sterlinlik silah satışını onayladığı ortaya çıktı.

İngiltere Gazze'deki dönüş yürüyüşleri sürerken İsrail'e silah satmış
25 Haz 2019 11:37:54

İngiliz hükümeti, Birleşmiş Milletler'in (BM) Gazze'deki dönüş yürüyüşü protestoları sırasında yaşanan ölüm ve yaralanmalarda İsrail askerlerinin kasıtlı uygulamalarının ve savaş suçlarının olabileceğini söylediği sırada İsrail'e silah satışı gerçekleştirmiş.

Middle East Eye'den Dania Akkad'ın haberine göre satış miktarı 14 milyon pound yani 17.8 milyon dolar.

Uluslararası Ticaret Bakanlığı'ndan (DIT) yayınlanan ve Silah Ticaretine Karşı Kampanya (CAAT) tarafından derlenen bilgilere göre satış yapılan silahlar içerisinde mühimmat, saldırı tüfeği bileşenleri ve baskı için kullanılabilecek diğer silah türleri vardı.

NEDEN ŞİMDİ AÇIKLANDI?

İngiltere'deki bir mahkeme, geçen hafta, İngiliz hükümetine Suudi Arabistan'a silah satışlarını onaylamamasını söyledi. Silahların Yemen'de kullanılmasından endişe edildiği belirtildi. İsrail'e silah satışı yapıldığı açıklaması da bunun ardından geldi.

Habere göre 2018 yılı Mart ayında başlayan dönüş yürüyüşlerinden kısa süre sonra gerçekleşen satışın ardından 15 Mayıs günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Theresa May, buradaki konuşmasında "İsrail'in sınırlarını koruma hakkını sorgulamıyor olsak da gerçek mermi kullanımı ve bunun sonucunda oluşan can kaybı rahatsız edici" ifadelerini kullandı.

7 MİLLETVEKİLİNDEN "İSRAİL'E SİLAH SATIŞI" KARŞITI TAVIR

Gazze sınırında yaşananların eş zamanlı İngiltere meclisinde tartışıldığının belirtildiği haberde yedi milletvekilinin İsrail'e silah satışı karşıtı bir tavır takındıklarını hatta bazılarının bunun yasaklanması gerektiğini söylediği kaydedildi.

DÖNÜŞ YÜRÜYÜŞLERİ BİLANÇOSU

Filistin İnsan Hakları Merkezinin (PCHR) derlemiş olduğu bilgilere göre, İsrail askerleri 30 Mart 2018'den bu yana düzenlenen Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterilerinde 196 Filistinliyi şehit etti, çoğunluğu gerçek mermiyle olmak üzere 11 bin 427 kişiyi de yaraladı.

Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterilerinde 2 kadın ve 18 yaş altı 41 çocuk İsrail askerlerince şehit edildi.

İsrail güçlerinin sınırdaki göstericilere yönelik saldırılarında yaralananlardan 2 bin 206'sı çocuk, 344'ü kadın. Gerçek mermilerle yaralanıp kolu veya bacağı kesilmek zorunda kalan 114 Filistinliden 25'i çocuk.

Kadın, çocuk ayrımı yapmayan İsrail askerleri, bedensel engellileri de hedef aldı. Gösterilerde bedensel engelli 8 Filistinli şehit oldu.

Şehitler arasında Filistin direnişinin sembollerinden biri haline gelen Fadi Ebu Salah da yer alıyor.

İsrail'in 2008'de Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında iki bacağını birden kaybeden Ebu Salah, başladığı günden itibaren Gazze sınırındaki gösterilere katılmıştı.

Dünya, Ebu Salah'ı, tekerlekli sandalyesi üzerinde, elinde sapanıyla İsrail askerlerine taş atarken çekilmiş fotoğraflarıyla tanıdı.



0 Yorum

Yorum Yaz