Fas'ın eski Başbakanı Benkiran: İsrail ile ilişkileri normalleştirmek hataydı

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına katılan Fas Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) lideri Benkiran yaptığı konuşmasında Fas-İsrail ilişkilerine değindi.

Fas'ın eski Başbakanı Benkiran: İsrail ile ilişkileri normalleştirmek hataydı
04 Mayıs 2022 10:52:11

Eski Fas başbakanı Abdelilah Benkiran, İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi girişimlerinin bir hata olduğunu açıkladı.

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına katılan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) lideri Benkiran yaptığı konuşmasında Fas-İsrail ilişkilerine değindi.

Daha önce İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda kınama söyleminden uzak duran Benkiran, "İktidarda olduğumuz yıllarda hatalar yaptık. Bu hataları kabul ediyoruz. Evet, normalleşme bir hataydı." dedi.

Öte yandan Benkiran, İsrail'in Fas Büyükelçiliği'nin ülkenin iç işlerine müdahale çabalarını eleştirdi.

"Kardeşlerimizin ölünmesine sessiz kalmamız isteniyor"
Fas'taki İsrailli temsilcilere seslenen Benkiran "Fas seçimlerine neden müdahale ediyorsunuz? Normalleşmemizi ve (İsrail'in) kardeşlerimizi (Filistinlilerin) öldürmesi konusunda sessiz kalmamızı mı istiyorsunuz?" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Benkiran, "Sınırlar açık olsaydı Müslümanlar, Filistin'e cihat etmeye giderdi." dedi.

AKP'nin eski lideri Saadeddin Osmani döneminde Fas-İsrail arasındaki ilişkilerde normalleşmeye gidilmişti.

O dönem başbakan da olan Osmani, İsrailli ve ABD'li üst düzey yetkililerle bir araya gelmiş ve Aralık 2020'de İsrail ile ilişkilerde ilk adımın atıldığını ilan etmişti.

Fas ile İsrail, 2020 yılı sonunda normalleşme anlaşmasıyla ilişkilerini yeniden tesis etmiş ve iki ülke arasında temaslar bunun ardından sıklaşmıştı.

İlk olarak 1993 yılında Oslo anlaşmaları sonrasında İsrail ile ilişkilerini tesis eden Fas, 2000 yılındaki İntifada'nın ardından İsrail ile ilişkilerini kesmişti.

Fas'ta yaklaşık 10 yıl boyunca iktidar partisi konumunda kalan AKP, geçtiğimiz yıl Eylül ayındaki seçimleri küçük bir farkla kaybetmişti.



0 Yorum

Yorum Yaz