'Evlilik ehliyeti' önerisi tartışma yarattı!

Kadın cinayetleri kapsamında çalışmalarını sürdüren Kadına Yönelik Şiddet Araştırma Komisyonunda gündeme gelen "Evlilik ehliyeti" önerisi tartışma yarattı.

'Evlilik ehliyeti' önerisi tartışma yarattı!
15 Kas 2021 08:14:29

Kadın cinayetleri kapsamında çalışmalarını sürdüren Kadına Yönelik Şiddet Araştırma Komisyonunda dikkat çeken bir öneri gündeme geldi. Komisyon Başkanı Öznur Çalık'tan tıpkı kan testi gibi psikolojik rapor ce sabıka kaydını içeren Evlilik Ehliyeti" önerisi tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Meclis Kadına yönelik şiddetin nedenlerini araştırma komisyonu, çalışmalarının sonuna yaklaştı. Şu ana kadar aralarında hukukçu ve psikologların da olduğu bir çok ismi dinleyen komisyonda bölgesel çalışmalar ele alındı. İspanya ve Fransa örnekleri incelendi.

"EVLİLİK EHLİYETİ" ÖNERİSİ

Çalışmalar sırasında Komisyon Başkanı Öznur Çalık dikkat çeken bir yorumda bulundu. "Evlilik Ehliyeti" önerisini gündeme getirdi. Kadına Karşı Şiddeti Araştırma Komisyonu Başkanı Çalık, evlilik öncesi taraflardan psikolojik rapor, sabıka kaydı, şiddet eğilimi olup olmadığına dair belge istenebileceği önerisini gündeme getirdi. Önerisi komisyon raporuna alınması kararı benimsendi. Ancak bu öneri tartışmaları da beraberinde getirdi.

HUKUKÇULARDAN TEPKİ

Bazı hukukçular, "Sabıka kaydına özgü olarak evlenme yasağı getirilmesinin temel hak ve özgürlüklerin özüne dokunacağı gerekçesiyle Anayasa'ya aykırı olacağı görüşünde. Evlilik ehliyeti önerisinde bazı kadın derneklerinden de tepki geldi.



0 Yorum

Yorum Yaz