Erdoğan: Biz S-400 konusunu bitirdik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biz S-400 konusunu bitirdik. Geri adım atmak gibi bir şey söz konusu değil. Daha erkene alabiliriz teslim tarihini" dedi.

Erdoğan: Biz S-400 konusunu bitirdik
19 Mayıs 2019 09:49:38

İftar programında buluştuğu gençlerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, S-400 sisteminin alımının temmuz ayından erkene çekileceğini söyledi.

Üniversiteli gençlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Erdoğan, S-400 alımına ilişkin de açıklama yaptı.

Erdoğan, "Biz S-400 konusunu bitirdik. Geri adım atmak gibi bir şey söz konusu değil. Daha erkene alabiliriz teslim tarihini. S-400 bir savunma sistemidir. Taarruz sistemi değildir. Size herhangi bir taarruz varsa S-400 hemen devreye girer, sizi savunmaya alır. Bu noktada ödeme planları itibariyle Rusya Federasyonu bunu bize çok uygun şartlarda vermiştir. S-400'den sonra S-500 de söz konusu olacak. Biz bunu yaparken, ABD diyor ki, 'Bu sizin bizden F-35 uçaklarına uyumlu değil.' Biz bunun teknik çalışmalarını yaptık, öyle bir şey yok. Konuyla ilgili zaten NATO Genele Sekreteri, 'Bununla ilgili biz ortaklarımızın veya üyelerimizin herhangi bir silahı alırken, hangi silahı alıp almayacağı konusunda bir telkinimiz olmaz.' Biz zaten 'Neyi alırsak isabetli olur, neyi alırsak isabetli olmaz' bunu düşünecek tecrübemiz var." ABD F-35'lerin simülatörlerini teslim etmedi, biz er ya da geç F-35'leri teslim alacağız." ifadelerini kullandı.

Döviz kurundaki dalgalanmalar

Döviz kurundaki dalgalanmalara ilişkin konuşan Erdoğan, "Her şeyden önce bu son dönemde, hele hele son seçim öncesinde dikkat ederseniz Batı, ülkemize kur, faiz, enflasyon gibi saldırılarda bulunmaya çalıştı. Enflasyon yavaş yavaş inişe geçmiş vaziyette. Kur, şu anda sendeliyor. Beklentileri tabii, çok yüksekte. Ama beklentilerini bulamadılar. Şu seçimi bir atlatalım, atlattıktan sonra bunların bütün oyununu bozarız." dedi.

Askerlik sistemi

Askerlikle ilgili gençlerin bir beklentilerinin olduğu ve bu noktada neler yapılacağı yönünde bir soru sorulması üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:

Öncelikle yeni askerlik sistemiyle alakalı, burada 4 hatta 5 başlık var. Bunlardan bira tanesi TSK ihtiyacı, ikincisi öngörülebilir oluşu, üçüncüsü süreklilik, dördüncüsü eğitim ve mesleki gelişim ihtiyacı, eğitimli insan gücünün yetkin ve yararlı kullanılması. Burada bedelli askerlikle diğerleri karıştırılıyor. Bir dönem yaptığımız değerlendirmelerde belirli bir bedel koyduk, kabul edenler gelip yaptılar, daha sonra düşüşü söz konusu oldu, bununla birlikte bazı adımlar attık. Son dönemde bedellide ciddi manada düşürüldü. Bu ücretle de askerlik kabul görmeye başladı. Bir defa erler, erbaşlar, yedek astsubaylık, yedek subaylık var. Yedek subaylıkta malum alışılmış olan süreç devam ediyor. Asıl önemli olan yedek astsubaylık.  Burada istihdamda Meslek Yüksekokulları görev alabilecekler. Aynı şekilde yükümlü erbaş er, hepsinde de tabi belirli bir ücret ödeniyor. Belirli ücretlerin ödenmesi de onların süreç içerisinde ihtiyacını temin, evine buradan belirli bir bedeli aktarma imkânı sağlayacak. Asıl olan, bizim için de önemli olan süreç şu, mesela 5 ay kıta diyoruz, burada belirli bir harçlık ödeniyor, 5 aydan sonra kendisi terhis olabiliyor. Bunun öncesinde temel eğitimden geçiyor. Aynı şekilde yedek astsubaylıkta ise 2 ay temel sınıf eğitimi, ardından 10 ay kıta hizmeti var, burada da yine eğer isterse terhis olur, yok, 'Ben devam edeceğim.' derse devam etme şansı var. Devam kararını verirse, onu astsubaylığa götürür. Astsubay olduktan sonra oradan da subaylığa geçebilir. Bir imkân daha var, eğer gerçekten imtihanları başarı ile verirse generalliğe kadar gidebilir. Yine iki ay temel sınıf eğitimi var. Tuzla'da yedek subaylıkta eğitim yaptım, ondan sonra kuramızı çektik, o zaman ben Hasdal'ı bilmiyordum, oraya çıktım. Hasdal'ın biraz aşağısında benim çalıştığımı fabrika vardı. Orada askeri kıtaların olduğunu o zaman öğrendim. 16 ay yedek subaylık yaptım. Albay bana dedi ki, niye sevinmiyorsun? Hasdal neresi komutanım, dedim, Kağıthane'nin üstü dedi, biz de kepi fırlattık. Şimdi çok daha farklı temel eğitimi iki ay, yine harçlık alıyor. Ardından 10 ay kıta var, 12 ay oluyor. İsterse yine terhis, isterse yedek subaylıktan subaylığa geçebiliyor. Subaylık, başarılı olursa generalliğe kadar gidebilir. Onların şansı diğerine göre çok daha fazla." diye konuştu.



0 Yorum

Yorum Yaz