Efendimizin “Gözümün Nuru” Dediği Teheccüd Namazını Kılmak İçin 6 Sebep

Efendimizin; “Benim en çok hoşlandığım şey de gece ibadetidir” buyurduğu teheccüd namazını kılmak için ayet ve hadislerden derlediğimiz sebepler haberimizde…

Efendimizin “Gözümün Nuru” Dediği Teheccüd Namazını Kılmak İçin 6 Sebep
20 Eyl 2018 00:43:13

Resulullah Efendimiz (s.a.v.) gece namazını hiç terk etmezdi. Öyle ki hastalanacak veya ağırlık hissedecek olsa oturarak kılardı. (Ebu Davud)

“Sabah namazından önce kılınan iki rekat nafile namaz dünyanın tamamından daha hayırlıdır” (Müslim) buyururdu.

Gözümün nûru diye tavsif ettiği namazı geceleri daha bir iştiyak ve arzû ile kılardı. Ayakları şişecek kadar kendinden geçerek kıldığı teheccüd namazına olan arzusunu şöyle dile getirmişti:
– “Allah her peygamberde belirli bir şeye karşı aşırı bir istek yaratmıştır. Benim en çok hoşlandığım şey de gece ibadetidir”.

Teheccüd namazı kılmak için sebepler;

En faziletli nafile

Efendimizin hadislerinde de defalarca belirlitldiği gibi en faziletli nafile, gece teheccüd vaktinde yapılan nafiledir.

“Farz namazlarından sonra en faziletli namaz gece namazlarıdır.” (Müslim, Siyam:202) 

 

Davetçinin Yol Azığı

 “Az bir kısmı hariç olmak üzere, geceleyin kalk” ayeti geldiğinde on iki ay boyunca Efendimiz ve ashabı sabaha kadar namaz kıldılar. Hatta namaz kılmaktan ayaklar şişmeye başlamıştı. Allah Azze ve Celle tam olarak on iki ay sonra yeni bir ayet gönderdi çünkü insanların ağır bir davaya hazırlanmaları için böyle bir manevi eğitimden geçmeleri gerekiyordu. Bu yüzden teheccüd namazı onlara farz kılınmıştı. Bu şekilde Allah Azze ve Celle davayı omuzlayacak olan öncü kadroların manevi bir terbiyeden geçmeleri gerektiğini ümmete öğretmiş oldu.

 

Duaların kabul edildiği vakit

“Allah sizden birini gece uyandırırsa, Allah’ı tespih etsin. Mağfiret dilesin. Allah onu bağışlar. Şayet o kalkar abdest alır, namaz kılar ve Allah’ı zikrederse, dua ederse, kabul olunur.” (Ramuz el-Ehadis:48/5)

 

Allah’ın rahmetini celbeder

Allah’ın rahmeti gece namaz kılanla olur. Peygamberimiz (s.a.v) gece namazını hiç terk etmemiştir ve:
-“Gecenin sonunda (fecr-i sadık doğmazdan evvel yani imsaktan önce) adem oğlunun kıldığı iki rekât namaz (teheccüd namazı) ona, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. Şayet ümmetim üzerine meşakkat vereceğimden korkmasaydım, bu iki rekât namazı farz kılardım.” (M. Ehadis:641)
 

Bir kutsi hadiste Cenab-ı Allah: “Yeryüzü halkına azap etmeyi murad ettiğimde; mescitleri tamir eden, tanzim ve tenvir eden (aydınlatan)’ları, bir de rızam için birbirini sevenleri ve seher vaktinde istiğfar edenleri görünce onlara azap etmekten vazgeçerim.” buyurur.(H.H. Erdem, İlahi Hadisler:30)



Allah kişinin suretini nurlandırır ve şifadır

Gece namaz kılanların yüzü güzel olur. [Rıyad-un Nasıhîn]
Hasanı Basri hazretlerine soruldu: Niçin teheccüd namazı kılanların yüzü güzel olur?

"Onlar mevla ile beraber oldu.Mevla da onlara nurunu verdi "buyurdular.

"Gece kıyamına (namazına) devam edin Zira bu sizden önceki sâlihlerin ibâdetidir. Allah'a yakınlık ve günâhlara keffarettir. İnsanı bedenî hastalıklardan korur ve günâhlardan uzaklaştırır. " (İhya C.1 S. 102)
 

Teheccüd kılmaya niyet etmekte dahi sevap vardır

Yine Rasulullah Efendimiz buyurdular ki:" Kim yatağına teheccüd namazına kalkmak niyetiyle yatarda kalkamazsa yine teheccüd sevabı yazılır.Hatta uykusu bile sadaka olur."



Gece ibadetine kalkmayı kolaylaştıran zahiri sebepler dörttür:
1-Az yemek yemek
2-Gündüzleri vücudu fazla yormamak
3-Öğle vakti kaylüle (uyumak)yapmak
4-Gündüzleri Allaha isyan etmemektir.


 



0 Yorum

Yorum Yaz