Dünya basını: Erdoğan'ın Israrı Türkiye'nin Kur Krizini Derinleştirdi

Türk lirasının 2001'de dalgalı kur rejimine geçtiğinden bu yana dün yaşadığı en büyük değer kaybı, uluslararası basının da gündemindeydi. Bazıları, Türkiye'ye okyanusta batan Titanik'e benzetti.

Dünya basını: Erdoğan'ın Israrı Türkiye'nin Kur Krizini Derinleştirdi
24 Kas 2021 11:28:38

Türk lirasındaki tarihi değer kaybı dünya basınında geniş yer buldu..

İngiltere merkezli Financial Times (FT) gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "ekonomik bağımsızlık savaşı" açıklamasının ardından TL'nin tarihi bir değer kaybı yaşadığını yazdı.

Gazete, Erdoğan'ın Türkiye vizyonunu anlatırken "savaşçı" bir ekonomi söylemine geçtiğini belirtti.

WSJ: Erdoğan'ın sıra dışı ekonomi politikaları Türkiye'nin kur krizini derinleştirdi

ABD merkezli Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Pazartesi günkü konuşmasında yaptığı açıklamalar Merkez Bankası üzerindeki baskıyı artırması olarak yorumlandığını yazdı.

Gazete, Erdoğan'ın "sıra dışı" ekonomi politikalarını savunmasının ardından Türkiye'nin kur krizinin derinleştiğini aktardı.

İngiltere merkezli Guardian gazetesi ise "Erdoğan 'ekonomik savaşta' zafer sözü verirken TL tarihin en düşük değerine geriledi" başlığını kullandı

Reuters: Son 11 günlük gerileme 1999'dan beri en kötüsü

Reuters haber ajansı, "Türk Lirası bir günde yüzde 15 çakıldı" ifadelerini kullandı.

Ajans TL'nin son 11 gündeki değer kaybının 1999'dan beri en büyük düşüş olduğunu, TL'nin bu yıl dünyada açık ara en fazla değer kaybeden para birimi vurguladı.

Reuters bazı analistlerin acil faiz artırımının kaçınılmaz olduğu yorumlarına da yer verdi.

Fransız bankası Societe General de Türkiye'de önümüzdeki aydan itibaren acil artırımlarla faizin yüzde 19'a çekilebileceğini belirtmişti.

Reuters'a konuşan ABD'nin en büyük yatırım bankalarından Brown Brothers Harriman'ın küresel pazar stratejisti Ilan Solot, Erdoğan'ın ancak bir "kırılma noktasından sonra" politikalarını değiştirebileceğini söyledi:

BNE Intellinews Türkiye'yi Titanik'e benzetti

Finans dergisi Business News Europe Intellinews ise "'Titanik'e benzeyen Türkiye'nin 'çılgın' politikası lirayı deldi geçti" başlığını kullandı.

Türkiye'nin neredeyse iki yıl arayla iki kur krizi yaşadığını belirten dergi, "Erdoğanomi (Erdoğan'ın ekonomi yaklaşımına takılan lakap) sıra dışı bir şekilde yüksek faizlerin yüksek enflasyona yol açtığını savunuyor" dedi



0 Yorum

Yorum Yaz