Dolar 9.03'ü gördü!

Dün akşam saatlerinden itibaren hareketlenen dolar, sabah saatlerinde yeni rekorlar kırdı. Önce 9.02 TL'ye yükselen dolar, saat 10:00 itibariyle 9.03 TL'yi de gördü.

Dolar 9.03'ü gördü!
12 Eki 2021 10:53:33

Dolar güne 9.0150 seviyesinden yukarı yönlü hareketle başlayan dolar, gün içinde yükselişini devam ettirerek tarihi zirvesi olan 9,0185'i aştı. Dolar sabah saatlerinde 9,0196'yı görerek yeni bir rekor kırarken ardından, 9.0353’ü görerek yeni bir rekora daha imza attı.

Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından rekor seviyelerine yükselen dolar/TL, dün akşam saatlerinde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye açıklaması sonrası bir rekor daha kırarak uluslararası piyasada 9 TL’yi aşmıştı. Böylece düne 8,9694 liradan başlayan dolar, Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından rekor seviye ulaşmıştı.

Dün akşam saatlerinde Kabine toplantısı sonrası konuşan Erdoğan’ın Suriye ile ilgili sözleri sonrasında ise dolar, uluslararası piyasada 9.0152 seviyesine gelmişti. Euro/TL ise 10,4211 seviyelerinde işlem görmüştü.

Dolar bu sabah saatlerinde önce 9.02 TL’yi, sonra 9,03 TL'yi aştı. Avro ise 10,4273 seviyesinden işlem görüyor.

DOLARDAKİ YÜKSELİŞ

Dün yeni haftanın ilk işlem gününe sakin başlayan dolar, gün içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun Meclis Plan Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumun ardından yükselişe geçti.

Kavcıoğlu, TL'deki değer kaybının sadece alınan faiz indiriminden kaynaklandığını düşünmenin doğru olmayacağını dile getirdi. Kavcıoğlu "Sürpriz bir indirim yapmadığımızı çok net söyleyebiliriz. Ağustos-eylül gibi faiz indirme yol haritamızı belirtmiştik. Merkez Bankası’nın görevlerini ihmal etmesi ya da bunun dışında karar alması söz konusu değil" açıklamasını yaptı.

Toplantının ardından dolar/TL kuru kademeli yükselişine devam etti. Dolar daha sonra piyasaların kapalı olduğu akşam saatlerinde yükselişe geçerek 9 lirayı aştı ve tarihi zirvesini 9,0185 seviyesine taşıdı.

Doların yükselerek tarihi zirvesini aşmasında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'ye yönelik açıklamaları da etkili oldu.

Erdoğan dün Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Suriye'ye ilişkin "Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde polislerimize yönelik son saldırı ve topraklarımızı hedef alan tacizler artık bardağı taşırmıştır. Suriye'den ülkemize yönelik terör saldırılarının kaynağı mahiyetindeki kimi yerler konusunda artık tahammülümüz kalmamıştır. Buralardan kaynaklanan tehditleri, ya oralarda etkin olan güçlerle birlikte ya da kendi imkanlarımızla bertaraf etmekte kararlıyız" açıklamalarının ardından yükselerek 9 lirayı aşmıştı.

Öte yandan doların yükseliş trendine girmesi ilk olarak Merkez Bankası'nın 23 Eylül tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantısında politika faizinde 100 baz puanlık indirime gitmesiyle başladı. TCMB, söz konusu PPK toplantısının ardından yüzde 19 olan faizi, yüzde 18'e çekmişti.

Kararın ardından 8,68 lira civarında dalgalanan dolar/TL, 8,88 seviyesine kadar yükselmişti.

Ardından küresel piyasalarda doların güçlenmesinin de etkisiyle TL'deki değer kaybı devam ederken, dolar kuru 8,95 seviyesine çıkmıştı.



0 Yorum

Yorum Yaz