Dev bankalardan Suudi Arabistan’a protesto

Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın akıbetiyle ilgili kaygılar sürerken, Suudi Arabistan'daki yatırım konferansına dünyanın dev bankaları katılmama kararı aldı.

Dev bankalardan Suudi Arabistan’a protesto
16 Eki 2018 22:46:34

Veliaht Prens Muhammed'in kontrolünde Suudi Arabistan geçen yıl bu zamanlar başarılarıyla konuşuluyor, dünya Riyad'ın kapısını aşındırıyor ve 'Future Investment Initiative' adlı yatırım konferansına katılmak için ülkeye akın ediyordu. Ancak o zamanlardan bugünlere çok şey değişti. Prens Muhammed'in Batı'nın umduğu liberal reformcu olmadığının işaretleri, yolsuzlukla suçladığı onlarca prens ve iş insanını geçen yıl lüks bir otele tıkmasıyla gelmeye başlamıştı.

Prens'in en sert muhaliflerinden Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim'de çok şüpheli bir şekilde kaybolması ise, yakın müttefiki Donald Trump'ın dahi, Suudi hükümetinin suçlu bulunması durumunda 'ciddi cezalandırmalar'dan bahsetmesine neden oldu. Suudilerin 'misliyle karşılık verecekleri' sözleri ve dünyaya petrol piyasasındaki rollerini hatırlattıkları yanıtları ise pazar günü geldi.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın akıbeti hakkındaki yaygın kaygılar sürerken, Suudi Arabistan'ın düzenlediği üst düzey yatırım konferansına katılımını iptal eden kişi ve kurumlar artıyor. HSBC, Standard Chartered ve Credit Suisse Suudların konferansına katılmama kararı aldı.

PRENS SELMAN'A ŞOK: KATILIMINI İPTAL EDEN EDENE

HSBC, Standard Chartered ve Credit Suisse de yöneticilerinin 23-25 Ekim tarihlerinde Suudi Arabistan’da düzenlenecek konferansa katılmayacaklarını açıkladı. Aynı kararı daha önce JPMorgan & Chase Co CEO’su Jamie Dimon ve BlackRock CEO’su Larry Fink de açıklamışlardı.

Önde gelen medya ve teknoloji sektörü şirketleri de Kaşıkçı’nın kaybolmasından sonra toplantıya katılmayacaklarını duyurdu.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bugün Suudi Arabistan Kralı Salman ile görüşmek üzere Riyad’a gitti.



0 Yorum

Yorum Yaz