Çin, Arapça yazıları ve İslami sembolleri yasakladı

​Komünist Çin yönetimi, asimilasyon politikaları kapsamında Müslüman esnafa Arapça yazıları ve İslami sembolleri yasakladı.

Çin, Arapça yazıları ve İslami sembolleri yasakladı
31 Tem 2019 20:18:15

Pekin’deki helal ürün satan 11 restoran ve mağaza yetkililerinden, hilal ve Arapça yazılmış “helal” kelimesi gibi İslam ile ilgili görüntülerin çıkarmaları istendi.

Hükümet çalışanları, Pekin şehrindeki bir dükkanın yöneticisine, tabelasındaki Arapça “helal” yazısını tabelasından kapatmasını söyledi.

Restoran sahipleri, duydukları endişe nedeniyle isimlerini veremeyeceklerini belirterek, "Bunun yabancı kültür olduğunu ve daha fazla Çin kültürünü kullanmamız gerektiğini söylediler."

20 milyon Müslümana ev sahipliği yapan Çin, resmiyette din özgürlüğünü güvence altına alıyor ancak hükümet, halkları, Komünist Parti ideolojisine uygun hale getirmek için sert kanunlar çıkarıyor.

Öte yandan, Çin'in batısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde, yaklaşık bir milyon Müslüman Uygur, devletin "eğitim kampı" adını verdiği tesislerde tutuluyor.

Cezaevini andıran bu kamplar, "radikal ideolojilerle" mücadele kapsamında, "mesleki yeterlilik eğitim merkezleri" olarak resmi bir yapıya büründürüldü.

Namaz kılmanın yasak olduğu kamplarda "öğrenciler", 10'ar kişilik koğuşlarda kalıyor.

Tesis yetkilileri, yapılan eğitimle ilgili olarak, "Biz onların düşüncelerindeki aşırı eğilimleri ayıklıyoruz" demiş, bu ifadeler yapılan asimilasyonu gözler önüne sermişti.




0 Yorum

Yorum Yaz