BM: Suudi konsolos ve çalışanların dokunulmazlığı kaldırılsın

Birleşmiş Milletler, kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı olayının aydınlatılması için Suudi Arabistan Başkonsolosu ve konsolosluk çalışanlarının dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi.

BM: Suudi konsolos ve çalışanların dokunulmazlığı kaldırılsın
16 Eki 2018 16:55:18

Birleşmiş Milletler İstanbul'da Suudi Başkonsolosluğu'na 2 Ekim'de girdikten sonra bir daha çıkamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili bir açıklama yaptı. 

BM, kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı olayının aydınlatılması için Suudi Arabistan Başkonsolosu ve konsolosluk çalışanlarının dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, yaptığı yazılı açıklamada, Suudi Arabistan'ı, Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın "ortadan kaybolması" ve "muhtemel yargısız infazına" ilişkin tüm bilgileri açıklamaya davet etti.

VİYANA SÖZLEŞMESİ VURGUSU 

Bachelet, 1963 tarihli Viyana Sözleşmesi'nden kaynaklanan söz konusu dokunulmazlıktan acilen feragat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Uluslararası hukuka göre, zorla ortadan kaybetme ve yargısız infaz çok ciddi bir suçtur ve dokunulmazlık, yaşanan olayın ve sorumluların soruşturulmasını engellemek için kullanılmamalıdır" ifadesini kullandı.

Kaşıkçı'nın "ortadan kaybolması" ve "muhtemel yargısız infazına" ilişkin tüm bilgileri açıklaması için Suudi Arabistan'a çağrı yapan Bachelet, Kaşıkçı soruşturması kapsamında Türk ve Suudi yetkililerin konsoloslukta inceleme yapılmasına ilişkin yaptığı anlaşmadan memnuniyet duyduğunu belirtti.

POMPEO, KAŞIKÇI İÇİN SUUDİ KRAL İLE GÖRÜŞTÜ  

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun, Kaşıkçı'yla ilgili görüşmeler yapmak üzere başkent Riyad'da olduğunu belirtti. 

Pompeo, Riyad'da Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ve Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Prens Halid bin Selman bin Abdulaziz tarafından karşılandı.

Bakanlık, Pompeo'nun Suudi mevkidaşı Cubeyr ile görüştüğüne dair fotoğraf yayımladı. Görüşmenin ayrıntılarına ve Pompeo'nun ziyaret süresine ilişkin bilgi verilmedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Suudi Arabistan Kralı Selman'la da bir araya geldiği belirtildi. 



0 Yorum

Yorum Yaz