BM: Etiyopya, Dünya Gıda Programı çalışanlarını gözaltına aldı

Birleşmiş Milletler, Etiyopya'nın, çatışmaların devam ettiği ülkenin kuzeyinde görev yapan Dünya Gıda Programı (WFP) çalışanı 72 şoförü gözaltına aldığını duyurdu.

BM: Etiyopya, Dünya Gıda Programı çalışanlarını gözaltına aldı
10 Kas 2021 16:29:18

Bir BM sözcüsü, yeni gözaltıların kıtlık tehdidi altındaki Tigray'a giden ve kullanılabilir durumdaki tek yol olan Afar eyaletinin başkentinde meydana geldiğini dile getirdi.

Sözcü, "WFP çalışanı sözleşmeli 72 sürücünün Semera'da gözaltına alındığını doğruluyoruz. Gözaltıların ardındaki nedenleri anlamak için de Etiyopya Hükümeti ile irtibat halindeyiz" ifadelerini kullandı.

Ayrıca BM sözcüsü, "Güvenliklerini ve yasal ve insani haklarının tam olarak korunmasını sağlamak için hükümetle birlikte çalışıyoruz" dedi.

Etiyopyalı yetkililer geçen hafta, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ve Oromo Kurtuluş Ordusu (OLA) isimli isyancı grupların başkente doğru ilerleyebileceğine dair artan endişeler nedeniyle ülke genelinde 6 ay süreyle acil durum ilan etmişti.

Avukatlar, savaş nedeniyle yaygın olan etnik Tigrayanların keyfi şekilde tutuklanmalarının o zamandan bu yana arttığını ve binlercesinin adeta 'kapana kıstırıldığını' dile getiriyor.

Yetkililerin "terörist grupları" desteklediğinden şüphelenilen Tigrayların neredeyse tamamının arama izni olmadan gözaltına alınmasına imkan tanıyan yeni tedbirleri hayata geçirdiği kaydediliyor.

Emniyet yetkilileri, bu tür gözaltıları TPLF ve OLA'ya yönelik meşru bir baskının parçası olarak tanımlıyor.

BM geçmişte Tigray'a yiyecek ve diğer yardımları nakletmek için etnik Tigrayanları işe almış olsa da, Semera'da gözaltına alınan sürücülerin etnik kökenleri hakkında bilgi verilmedi.

Addis Ababa yönetimi, eylül ayında 7 üst düzey BM yetkilisini ülkenin içişlerine karıştığı iddiasıyla sınır dışı etme kararı almıştı.

Bu arada son gözaltıların hükümetle BM arasındaki gerilimi daha da artırması bekleniyor.

Birleşmiş Milletler tahminlerine göre, Etiyopya'nın Tigray bölgesinde yüz binlerce insan kıtlık benzeri koşullarda yaşıyor.



0 Yorum

Yorum Yaz