Aynı Mahkeme, Aynı Şartlar, Aynı Dosya, Zıt Karar!

Alparslan Kuytul Hoca ve Furkan Vakfı Başkanı Ali Alagöz hakkında tahliye kararı veren mahkemenin, bir ay sonra hiçbir şartın değişmediği aynı dosya hakkında tutukluluğunun devamına kararı vermesi korkunç çelişkiler oluşturdu.

Aynı Mahkeme, Aynı Şartlar, Aynı Dosya, Zıt Karar!
22 Şub 2019 10:03:05

24 Ocak’ta Alparslan Hoca için tahliye kararı veren Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesi 21 Şubat’ta tutukluluk durumunu inceleyerek ara kararını verdi.

Bir ay önce tahliye kararı verilen ve geçtiğimiz sürede hiçbir değişiklik olmayan dosya hakkında 4. Ağır Ceza Mahkemesinin aynı şekilde tahliye kararı vermesi bekleniyordu. Ancak aynı mahkeme, aynı şartlar altında olan aynı dosya hakkında zıt karar vererek tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Alparslan Hoca ve Ali Alagöz için 24 Ocak’ta tahliye kararı veren 4. Ağır Ceza Mahkemesi ilamında yer alan ifadeler ile aynı mahkemenin 21 Şubat ara karar tututanağında yer alan ifadelerin karşılaştırılmasıyla korkunç çelişkiler ortaya çıktı.

24 Ocak’taki mahkeme ilamında; 

'Sanık Alparslan Kuytul, Veysel Dörtgöz, Ali Alagöz hakında atılı suçlarla ilgili delillerin büyük oranda toplanmış olması, sanıkların büyük bir çoğunluğunun savunmalarının alınması, üzerine atılı dolandırıcılık suç vasfının değişme ihtimalinin bulunması, tutuklulukta geçirdikleri süre nedeni ile delilleri karartma ve kaçma şüphesi kalmadığından TAHLİYELERİNE karar verilmiştir' ifadeleri yer aldı.

21 Şubat’ta aynı mahkemenin ara kararında bu kez;

'Sanık Ali Alagöz ve Alparslan Kuytul’a yüklenen suçun işlendiği konusunda kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması, sanıkların kaçabilecekleri şüphesini uyandıran somut olguların bulunması nedeniyle tutukluluk hallerinin devamına karar verilmiştir' ifadelerinin yer alması, ne değişti sorusunu akıllara getirdi.

Bir ay önce “tutukluluk halini göz önünde bulundurarak kaçma şüphesi kalmamıştır” diyen mahkemenin bir ay sonra “kaçma şüphesi olduğundan tutukluluk halinin devamına” kararı vermesine binlerce sosoyal medya kullanıcısı Zulmünüzde Boğulun etiketiyle tepki gösterdi.

Ayrıca ilk kararda, “suçun değişme vasfı ihtimali bulunması” hükmü, ara kararda “yüklenen suçun işlendiği konusunda kuvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması” şeklinde değiştirilmesi ise bu kadar da olmaz dedirtti.

Alparslan Kuytul Hocanın siyaseten susuturulma amacıyla tutuklu yargılandığı kanaatinin kamuoyunda oluşmasıyla birlikte hukukçu, yazar, araştırmacı, insan hakları aktivistleri aydın ve gazeteciler ve on binlerce vatandaş bu büyük hukuksuzluğa tepkilerini dile getirerek adaletsizliği kınadı.



0 Yorum

Yorum Yaz