Alparslan Hoca: Amerika Ortadoğu’da mağlup oldu!

Amerika’nın, Afganistan’dan çekilmesini ve Taliban’ın Afganistan üzerinde hakimiyet kurmasını değerlendiren Alparslan Hoca, Amerika’nın Ortadoğu’da mağlup olduğunu vurguladı.

Alparslan Hoca: Amerika Ortadoğu’da mağlup oldu!
24 Ağu 2021 12:43:58

Furkan Vakfı Kurucu Başkanı Alparslan Kuytul Hoca, Amerikan’ın Afganistan’dan çekilmesini ve Taliban’ın ülkede yönetimi ele almasını değerlendirdi. Ortadoğu’da birçok ülkede kaosa sebep olan Amerika’nın geri çekilişini hem siyaset hem mağlubiyet olarak açıklayan Alparslan Hoca olaylara dair şu ifadeleri kaydetti:

 “Amerika’nın Afganistan’dan çekilmesi acaba bir siyaset midir? Elbette o da bir ihtimaldir. Ama görüldüğü kadarıyla siyasetten çok bir mağlubiyet ya da hem siyaset hem mağlubiyettir. Zaten mağlup oldu. Bu işi devam ettiremeyeceğini anladı. Amerika gücüne güvenerek “Ben istediğim hükümeti deviririm, istediğim hükümeti getiririm. İstediğim gibi bir toplum meydana getiririm. İstediğim kanunları getiririm, istediğim kültürü değiştiririm” zannetti. Ama bunun böyle olmadığını gördü. Bir devlet kurmak, bir nizam meydana getirmek, bir market kurmaya benzemez. Bir devlet kurmak çok zordur.  

Aslında Amerika Irak’ta da mağlup oldu, Suriye’de de mağlup oldu sayılır, Afganistan’da da mağlubiyeti açıktır. Filistin’de de halkı sindirememişlerdir, mücadele devam etmektedir. Her ne kadar “Müslümanların durumu kötü” desek de yine de çok şükür mücadele devam ediyor. Afgan halkı iki süper gücü darmadağın etti. Sovyetler Birliğini de dağıttı, Amerika’yı da dağıttı.  

‘Bir Algı Meydana Getirmek İstiyorlar’

O görüntülerin yalan olduğu ortaya çıktı. Uçağa binmeye çalışanlar, uçaktan düşenler vs. acaba ne kadar doğru? Uçaktan düşen de gerçekten düştü mü, yoksa oradan bir maket mi attılar. Hangi insan uçağın tekerleklerine sarılır da Afganistan’dan başka devlete o şekilde gideceğine inanır? Deli olsa bunu yapmaz. O tekerlekler uçak havalandıktan sonra zaten içeriye çekilmiyor mu? Bunu herkes bilir. Nasıl olur da ona sarılarak -30/-40 derecede, 10 km yukarıda gideceğini düşünebilir? Burada +30 derecede iken yukarda -30 derece. O şekilde gitmek mümkün mü? O da gerçekten insan mıydı, maket mi attılar? Böyle bir algı meydana getirmek istedikleri açıktır: “Herkes Taliban’dan nefret ediyor, herkes Taliban’dan kaçıyor, canavardan kaçar gibi ondan kaçıyorlar. Demek ki İslam böyle.”  

‘Taliban Algıları Yıktı’

Bir algı meydana getirmeye çalıştıkları meydandadır. Ama Taliban bütün bunların hepsini yıktı. Genel af ilan etti. “Kimseye dokunulmayacak. Buradan gitmenize de gerek yok. Burada hep beraber vatanımızı kalkındırılalım. 42 yıldır savaşıyoruz, yeter. Artık vatanımızı kalkındıralım. İslami esaslar dâhilinde herkesin hakkı verilecektir.”

Amerika’nın Asıl Amacı Nedir?’

Görüldüğü kadarıyla Türkiye, Pakistan, Ürdün gibi bazı devletler Taliban’ı tanımaya çok hazır vaziyetteler. Düne kadar “terör örgütü” diyenler şimdi Taliban’ı tanımaya hazırlar. Aslında birçok devlet yakında tanıyacak gibi görünüyor. Amerika’nın çekilmesi, Taliban’ın orayı ele geçireceğini bile bile bunu yapması bir anlaşma olduğunu gösteriyor. Ama bu anlaşma Amerika’nın mecbur kaldığı bir anlaşma.  

Amerika hangi ülkeye girdiyse orayı mahvetti, darmadağın etti, sonra defolup gitti. Amerika bunu gerçekten başaramadığı için mi yapıyor? Irak’ta, Suriye’de, Libya’da olduğu gibi hakikaten orada bir düzen kurmak istiyor da kuramıyor mu? Yoksa gerçekten de kurmak istemiyor; orayı birbirine düşürmek, iç savaş çıkartmak istiyor da o yüzden mi giriyor? Bu, bu işin uzmanlarının ele alması, incelemesi gereken bir konudur.

Gerçekten de orada demokratik bir devlet meydana getiremiyor mu, başaramıyor mu? Oranın gerçeğiyle yüz yüze geliyor ve bunu başaramayacağını anlıyor ve sonra gidiyor mu? Yoksa zaten orayı karıştırmaya mı geliyor? İşte Irak, işte Suriye, işte Libya. İç savaş devam ediyor. Gerçekten Amerika bunu istemedi mi? Gerçekten başaramadığından mı? Vallahi çok şüphelidir. İstese Afgan hükümetini daha da fazla destekler. Ama öyle sanıyorum ki sadece asker kaybettiği için ya da gücü yetmediği için değil, zaten orada iç savaş meydana getirmek istediği için.

‘Afganistan, Irak Gibi Mi Olacak?’

Afganistan, herhalde Irak gibi olacak. Bugün haberlerde Penşir bölgesinde ayaklanma başladığını söylediler. Ahmed Şah Mesut, Taliban’la savaşan bir aşiret liderinin oğlu şimdi babasının yerine geçmiş, lider olmuş. Genç bir çocuk ve “Taliban’a karşı savaşacağız” diyor. Taliban şu anda ona karşı bir şey yapmıyor. Normal şartlarda gücü yeter. Amerika onları destekleyip de onların birbiriyle savaşmalarını sağlamak için defolup gitmiş olabilir. “Ben niye askerimi feda edeyim? Ben çekileyim, bunlara silah vereyim, bunlar birbiriyle savaşsınlar” demiş de olabilir. Yakında görülür.

Eğer o Penşir’dekiler kısa sürede halledilirse proje bu olmayabilir. Ama eğer Amerika, Suriye’de verdiği gibi oraya çok miktarda ağır silahlar verirse demek ki planı iç savaş çıkartmaktır. Afgan halkı “iç savaştan kurtulduk” diye sevinirken başka bir iç savaş başlayacak demektir. İnşallah öyle değildir, inşallah öyle olmaz. Ama böyle bir plan olabilir.

Amerika’nın böyle bir planı olsa bile Taliban’ın büyük bir zafer kazandığı ortadadır. Tabi bunu da kolaylıkla elde etmediler. 40 yıldır çok şehit verdiler, çok tecrübeler kazandılar, çok acılar çektiler. Ondan sonra bunu kazandılar. Elbette bunda Pakistan’ın desteği büyüktür.”



0 Yorum

Yorum Yaz